News55

Så utsatta är barnbarnen på nätet

Artikelbild
Klimatet hårdnar. Har du koll på vilka slags meddelanden som barnbarn utsätts för på nätet? Foto: Unsplash
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 02 jan. 2024

Barn och ungdomar är hårt utsatta för en grym och skrämmande värld på nätet. Det visar en Sifoundersökning på uppdrag av ChildX.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Betalda sexuella övergrepp mot barn frodas på internet, och övergreppen ökar på sociala medieplattformar som riktar sig till unga. 

Nära var tionde tonårstjej i Sverige har utsatts för betalda sexuella övergrepp, framgår av undersökningen som genomförts av Sifo på uppdrag av ChildX. Sju procent at de tillfrågade tjejerna mellan 15 och 19 år har tagit emot ersättning för att skicka sexuellt material på Snapchat.

– Barn och unga luras in i den här formen av exploatering genom manipulation, hot eller löften om lättförtjänta pengar. Att ge ersättningen är ett av förövarnas maktmedel för att tysta och lägga över skuld på barnet. Det här handlar alltid om allvarliga övergrepp men förövarna får det ofta att framstå som att barnet har kontroll och sedan förskjuts gränserna, säger Ida Östensson, generalsekreterare för stiftelsen ChildX i ett pressmeddelande.

Mycket allvarligt

ChildX släpper nu en kampanj för att belysa barn och ungas utsatthet för sexuella övergrepp med nätet som verktyg. På hemsidan finns även samlade tips för föräldrar hur man kan samtala med sina barn om risker med nätet och vad de kan göra om barnet blivit utsatt.

– Det innebär en kränkning att överhuvudtaget få den här sortens frågor. Att så många tjejer blir kontaktade kring detta riskerar både att leda till en normalisering men även till att antalet barn och unga som blir utsatta för betalda övergrepp ökar, vilket är mycket allvarligt, säger Ida Östensson.

Sifo-undersökningen genomfördes i oktober 2023 och besvarades av 1001 personer mellan 15 till 19 år, motsvarande ett representativt snitt av befolkningen i de åldrarna.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS