News55

91-åring räddades ur brinnande säng

Artikelbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 10 aug. 2017

När den 91-åriga kvinnas säng fattade eld kunde hon inte ta sig ut själv. Undersköterskan Sofia Örn kom till hennes undsättning: – Jag hörde någon skrika och därefter efter går brandlarmet. Jag sprang dit och tog med mig brandsläckaren och öppnade dörren. Där var helt rökfyllt, säger Sofia Örn till Aftonbladet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En natt i mars för drygt tre år sedan jobbade undersköterskan Sofia Örn i vanlig ordning sitt nattpass på Åleryds äldreboende i Linköping. Vid tretiden på morgonen hördes plötsligt ett rop på hjälp och brandlarmet gick igång, det skriver Aftonbladet inför den årliga Svenska hjältar-galan.

– Jag hörde någon skrika längst inne i en korridor och sedan direkt efter går brandlarmet. Jag sprang dit och tog brandsläckaren och öppnade dörren. Det var helt rökfyllt, säger Sofia Örn till Aftonbladet.

      LÄS MER: De sanna hjältarna är de som tar hand om sina närmaste

“Hon kunde inte ta sig ut”

I rummet såg hon den 91-åriga kvinnan i sin säng som brann kraftigt.

– Halva sängen var uppbrunnen och elden var någon decimeter från tanten. Hon kunde inte ta sig ur, säger Sofia Örn.

Eftersom 91-åringen riskerade att ramla ur sin säng hade vårdpersonalen på boendet hissat upp grindarna i förebyggande syfte. Kvinnan kunde därför inte ta sig ur sängen. Efter att Sofia Örn hade tömt brandsläckaren i rummet tog hon sig an den äldre kvinnan.

– Kvinnan satt vid fotgaveln, så jag lyckades lyfta henne ur sängen över sänggaveln.

ANNONS

      LÄS MER: 81-åriga vardagshjälten Elise överfölls av gäng

“Jag gjorde bara mitt jobb”

Tolv personer fördes till sjukhus i samband med branden. Den 91-åriga kvinnan fick rökskador men hennes liv gick att rädda. Trots att Sofia Örn lyckades rädda kvinnan från en säker död ser hon inte sig själv som en hjälte, berättar hon.

– Alla säger att jag är en hjälte, men jag känner mig inte som det. Jag gjorde bara mitt jobb, avslutar Sofia Örn i Aftonbladet.

       FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS