News55

Äldre missgynnades trots rekordtillväxt

äldre
De äldre drabbas hårt av ekonomisk lågkonjunltur. (Foto: Canva)
Paulina Monzón
Paulina Monzón
Uppdaterad: 24 apr. 2025Publicerad: 24 apr. 2025

Ekonomin växte, men inte tryggheten för äldre. En ny studie visar hur de lämnades utanför det moderna välståndets framväxt under 1900-talets början.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Trots snabb ekonomisk utveckling och stigande levnadsstandard för många svenskar i början av 1900-talet, halkade landets äldre efter. Det visar en ny doktorsavhandling från Umeå universitet som opekar på att de ofta levde kvar i fattigdom, även under rekordåren, det skriver Senioren.

“De var ekonomiskt sårbara tämligen långt in på 1900-talet, trots den kraftigt stigande levnadsstandarden för individer i arbetsför ålder. Både äldre som arbetade i stagnerande branscher, och äldre som levde utan barn löpte en högre risk att bli fattigvårdstagare, skriver forskaren Dennis Fahlgren.

MISSA INTE: Motvind? Få järnkoll på din pension –Pensionsmyndighetens 5 tips

Stadsflytt slog hårt mot de äldre

Fahlgren har granskat hur den industriella omvandlingen i norra Sverige, särskilt Västerbotten, påverkade de äldre. När yngre generationer flyttade till städerna för arbete inom industrin och tjänstesektorn, blev de äldre kvar i mindre lönsamma branscher som jordbruk och hantverk, ofta utan stöd från familjen.

“Omvandlingen till industrisamhälle gick snabbt. När Boliden etablerades och infrastrukturen byggdes ut förändrades hela regionens ekonomi”, säger Fahlgren.

Ett avgörande steg mot bättre villkor för dem kom först 1948, då den första offentliga folkpensionen infördes. Det var först då som andelen äldre i fattigvård började minska.

Först när den första offentliga folkpensionsreformen infördes minskade fattigvårdsrisken, konstaterar Fahlgren.

ANNONS
ANNONS

Historiska lärdomar

Fahlgren menar att denna historiska insikt är högst relevant även idag. Världen genomgår just nu en ny strukturförändring, med digitalisering, globalisering och automatisering. För att undvika att äldre återigen hamnar utanför, krävs långsiktiga lösningar och satsningar på livslångt lärande, inkluderande pensionssystem och hållbar äldreomsorg.

 “I samband med att vår befolkning blir allt äldre ökar behovet av framsynta politiska reformer. För att lösningarna ska vara långsiktigt hållbara behöver de även grundas på kunskap om hur långsiktiga ekonomiska processer påverkar dem”, menar Dennis Fahlgren.

Läs mer:

Iskallt inomhus: ”Jag får sova med kläderna på” – ändå full hyra

I de här länderna känner sig äldre minst ensamma

Larm: PFAS i Systembolagets populäraste rödvin

Allt fler hamnar hos Kronofogden på grund av hämtmat

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS