News55

Artikel om ensam 94-åring väckte starka läsarreaktioner

Artikelbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 19 dec. 2016

News55:s artikel om den 94-åriga kvinnan som nekades mer social samvaro i livets slutskede har väckt ett enormt engagemang hos våra läsare. – Vissa kallar det civilkurage, jag säger att det handlar om medmänsklighet, säger Simon Flinkas, en av många som hörde av sig.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

News55 har tidigare rapporterat om den 94-åriga kvinna som nekades mer socialt umgänge i livets slutskede, en artikel som har engagerat er läsare något enormt.

Kvinnan ansökte hos äldrenämnden om att få mer social samvaro med hemtjänsten eftersom hon kände att hennes liv höll på att ta slut och ville dela sina tankar om detta med någon. Men hennes önskan avslogs i både äldrenämnden och senare även överklagan i förvaltningsrätten.

      LÄS MER: 94-åring nekades sällskap i livets slutskede

“Det handlar om medmänsklighet”

Artikeln är inte bara är en av våra mest lästa, den är även en av de mest delade och kommenterade på sociala medier. Mail efter mail har inkommit till News55 där läsare erbjuder sig att bistå kvinnan med sällskap och stöd, välviljan har varit enorm.

En av de som har hört av sig är Simon Flinkas från Stockholm. Han berördes djupt av kvinnans historia och erbjöd sig att besöka henne för samtal om livet och döden.

– Vissa kallar det civilkurage, jag säger att det handlar om medmänsklighet, säger Simon Flinkas till News55.

I ansökan till äldrenämnden hade den 94-åriga kvinnan önskat sig mer socialt umgänge i form av till exempel fler promenadtimmar, men nämnden hävdade att det räcker med en timme. Enligt Simon Flinkas finns det alltför många av Sveriges äldre vars vardag präglas av ensamhet.

– Jag blir förbannad när jag tänker på hur äldre människor isoleras på det här sättet. Alla har behov av samtal och gemenskap mer eller mindre.

– Hon ville tala om sin sista tid i livet, om döden och om sina tankar kring det. Hon kanske var rädd, vad vet jag? För mig är döden ingenting skrämmande och jag har inga problem med att tala om den, så om jag kunde bli hennes samtalspartner, varför inte tänkte jag, säger Simon Flinkas.

      LÄS MER: Vårdtagare bortglömd i sängen – en hel dag

“Ingen kan göra allt men alla kan göra något”

News55 har varit i kontakt med kvinnan och hennes dotter, men de har tackat nej till att medverka. De är dock glada över den välvilja som News55:s läsare har visat i samband med publikationen.

– Det handlar inte om att vara någon slags Florence Nightingale. Det handlar helt enkelt om att finnas där för varandra när det blåser, säger Simon Flinkas.

– Det värsta man kan göra när någon har det svårt är att tassa iväg och försvinna, man måste kunna finnas där för varandra. Det är inte svårare än så. Jag tror att många som slutar höra av sig när någon har det svårt, gör det av rädsla för att säga fel saker och göra fel, men oftast handlar det ju bara om att lyssna och visa att man bryr sig, säger han.

– Det bör inte vara svårt att finnas för varandra. Ingen kan göra allt men alla kan göra något.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS