News55

Här avslöjar SVT ministrarnas felaktiga meriter

Här avslöjar SVT ministrarnas felaktiga meriter
Bostadsminister Andreas Carlson (KD) är en av ministrarna som granskats av SVT och fuskat om sina akademiska meriter inom juridik.
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 22 feb. 2024Publicerad: 22 feb. 2024

SVT avslöjar efter granskning att tre ministrar: Andreas Carlson (KD), Erik Slottner (KD) och Anna Tenje (M) har överdrivit sina meriter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är programmet Uppdrag granskning i SVT som avslöjar att de tre ministrarna har ändrat i sina cv:n och utgett sig för att ha kunskaper som de inte själva verket inte har.

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här. 

– Jag blir ganska upprörd. Man leds att tro att deras akademiska meriter är mer betydande än vad de i realiteten är, säger universitetslektor Magnus Zetterholm, till SVT.

Här avslöjar SVT ministrarnas felaktiga meriter
Civilminister Erik Slottner (KD) uppgav en utbildning i sitt cv som inte var genomförd med fullständiga poäng avslöjar SVT:s Uppdrag granskning. Foto:TT


Civilminister Erik Slottner är i media omskriven som pol mag och på hans cv på regeringens hemsida har det politiska magisterprogrammet 2001 – 2003 vid Linköpings universitet angetts. Men SVT-programmet Uppdrag granskning avslöjar att Slottner inte genomfört utbildningen. Han har läst 90 av 240 poäng.

– Jag har inte skrivit det. Det är påbörjad pol mag-studie, säger Erik Slottner när Uppdrag granskning träffar honom i riksdagen och frågar om uppgiften i hans cv.

Hans pressekreterare uppgav efter interjun att felet beror på den mänskliga faktorn. Att Erik Slottner ville korrigera sitt cv, men den felaktiga versionen ska ha godkänts av en tidigare medarbetare.

– Jag kanske borde in och kollat detta efteråt, men det har inte varit min prio ett att hitta mitt cv på regeringens hemsida, säger Erik Slottner (KD) till SVT.

ANNONS

Distanskurs på tio veckor

Bostadsminister Andreas Carlsons (KD) har i sitt cv på regeringens hemsida framhållit akademiska meriter inom juridik.  Uppdrag granskning kan genom att kontrollera register – och resultatintyg från Lunds universitet visa att de fristående kurserna under en treårsperiod i själva verket är en distanskurs som motsvarar tio veckors universitetsstudier.  Carlson har även uppgett att han studerade vid högskolan i Jönköping 2007-2009. Alltså under samma period som distanskursen vid Lunds universitet. Granskningen visar att han har poäng som motsvarar en halv termins studier vid högskolan i Jönköping.

– Jag kunde varit mer uppmärksam på de exakta årtalen i detta cv, som alltså har uppgifter för femton år tillbaka i tiden. Det var jag inte, säger han i en kommentar, uppger SVT.

ANNONS

Form av bedrägeri

Den tredje ministern som granskats är Anna Tenje (M) som är äldre- och socialförsäkringsminister. Under rubriken utbildning i sitt cv har hon angivit programmet för europeisk administration vid Linnéuniversitetet och Edinburgh University. Det visar sig dock att hon inte slutfört programmet och saknar poäng. Dessutom kan inte studierna i Skottland koppas till programmet.

– Att hon skulle kunna bedrivit studier i Edinburgh är en sak. Men att samtidigt koppla ihop det med programmet, det blir ju lite falskt, säger Peter Citron, sektionschef, Linnéuniversitetet.

– Jag läste under flera veckor i Edinburgh University under tiden. Jag har aldrig i hela mitt liv framhärdat att jag har tagit en examen eftersom jag inte har plockat ut någon sådan, säger Anna Tenje till Uppdrag granskning.

Universitetslektor Magnus Zetterholm vid Lunds universitet reagerar på granskningen och felaktigheterna som framkommit i Carlsons och även i andra ministrars cv:n.

ANNONS

– Det är en form av bedrägeri. I akademiska sammanhang hade det definitivt betraktats på ett sådant sätt, menar han.

De tre ministrarna har efter granskningen alla korrigerat sina cv:n.

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

Läs mer:

Här är ministrarnas lik i garderoben

Anna Tenje: Så förlorar Sverige pengar och kompetens

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]