News55

Här är ministrarnas lik i garderoben

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 19 okt. 2022

Fortkörningsböter, en knivmiss och rökning av marijuana. Det är några av de nya ministrarnas misstag från förr.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De nya ministrarna avslöjar för SVT Nyheter sina tidigare misstag och lagöverträdelser. Här är ett axplock av dessa:

  • Ulf Kristersson (M), är Sveriges nye statsminister och har två skelett i garderoben. Redan 2008 avslöjades att han utnyttjat sina kontakter i en ideell förening för att skaffa en lägenhet på Södermalm. Föreningens lägenheter skulle i första hand gå till utsatta kvinnor. Kristersson har även missat att betala en skatteskuld på 4198 kronor i tid, och fick därför en betalningsanmärkning 2010. Det rapporterar TV4.
  • Ebba Busch (KD) är ny energi- och näringsminister och har haft flera skulder som gått till Kronofogden, skriver DN. Det handlar om skulder på över 6000 kronor för bland annat kläder och smink. Busch har även erkänt grovt förtal i samband med den omtvistade husaffären.
  • Johan Pehrson (L), arbetsmarknads- och integrationsminister, blev 2006 av med körkortet och fick betala 1200 kronor i böter för att ha kört mot rött ljus. Det rapporterade P4 Örebro.
  • Den nye justitieministern Gunnar Strömmer (M) har enligt TV4:s granskning tipsat givare om hur de kan donera pengar under valrörelsen utan att det blir offentligt. Han har även två andra bekännelser till SVT Nyheter.

    – Det beror på hur brett man letar. Men om man tittar efter sådant som kan ha ett allmänintresse i en sådan här intervju så köpte jag svart städhjälp vid några tillfällen för 20 år sedan och har åkt fast för fortkörning vid två tillfällen och då fått betala böter, säger Strömmer.
  • Anna Tenje (M) är ny äldre- och socialförsäkringsminister och gjorde ett misstag med en kniv.

    – För några år sedan när jag skulle göra ett besök i riksdagen råkade jag ta med mig min sons scoutkniv i väskan, vilket upptäcktes i säkerhetskontrollen. Det blev ett strafföreläggande för det, säger Tenje till SVT Nyheter.
  • Den nya finansministern, Elisabeth Svantesson (M) berättar att hon “kört för fort och åkt dit några gånger”.
  • Även Pål Jonson (M), försvarsminister, har kört för fort och fått böter för detta. Det är dock inte hans enda bekännelse.

    – Jag provade marijuana i London en gång 1996. Jag har ett inkassoärende och har säkert haft många förut, säger Jonson.
ANNONS
  • Romina Pourmokhtari, som är den yngsta någonsin att bli minister i Sverige, avböjer att svara på frågan om sina skelett i garderoben.

Se hela listan över ministrarnas bekännelser här.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS