News55

Kritiska till arbetsgivarnas åldersgräns

Foto: Hasse Holmberg / TT
Axel Ellung
Axel Ellung
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 28 juni 2015

– Hälsan och inte åldern ska avgöra om man är lämplig att arbeta, säger PRO:s ordförande Christina Tallberg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt siffror som News55 tagit fram får endast tre procent av de som anmäler åldersdiskriminering upprättelse. Sedan lagen infördes för sex år sedan har endast två arbetsgivare fällts för att ha diskriminerat äldre. Hos Pensionärernas riksorganisation, PRO, uppmanar man alltid medlemmar att anmäla om man bedömer att de blivit diskriminerade.

Trots att få anmälningar leder till upprättelse för den enskilde kan de ändå bidra till att förändra attityder menar man hos PRO.
– Exempelvis har man tidigare anmält att äldre inte fick tillgång till vissa läkemedel. Det fallet gick aldrig till domstol men reglerna kring medicinering ändrades ändå tack vare uppmärksamheten fallet fick, säger Christina Tallberg.

Är emot generell åldersgräns

Christina Tallberg ordförande PRO. Foto: Lars Persson/PRO

Christina Tallberg ordförande PRO. Foto: Lars Persson/PRO

I augusti kan en tredje arbetsgivare fällas för diskriminering. Diskrimineringsombudsmannen (DO) driver just nu flera fall mot taxi och bussoperatören Keolis som satt en övre åldersgräns på 70 år för sina förare. Pensionärernas riksorganisation PRO vänder sig mot generella åldersgränser i arbetslivet.

– Man borde istället göra regelbundna hälsokontroller av äldre förare. Det är läkares bedömning av hälsotillståndet, och inte en åldersgräns, som ska avgöra om man är frisk nog att arbeta som chaufför, säger Christina Tallberg, ordförande PRO.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS