News55

Mannerström: ”Kan mördare få oxfilé ska våra äldre kunna få ordentlig julmat”

Artikelbild
STOCKHOLM 20110111
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 22 dec. 2016

Kocken Leif Mannerström, 76, är beredd att slåss för de äldres rätt till bra mat. Han tycker att alla butiksägare i Sverige ska skänka överbliven mat till landets äldre.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Stjärnkocken Leif Mannerström kämpar för att bättre mat ska serveras på Sveriges äldreboenden och uppmanar nu butiksägare att skänka överbliven mat till landets äldre.

– Det som jag verkligen inte kan förstå är hur det kan se så olika ut från boende till boende. Det finns äldreboenden som serverar helt fantastisk mat för samma pengar som de på andra boenden lagar mat för som inte ens går att äta, säger Leif Mannerström till Göteborgs-Posten.

      LÄS MER: Leif Mannerström: “Man blir lämnad i sticket när man blir gammal”

Kriminella prioriteras högre än äldre

Leif Mannerström berättar att han upplever att maten i landets fängelser prioriteras högre än vad maten på Sveriges äldreboenden gör.

– För ett par år sedan erbjöds jag ett konsultjobb för att förbättra maten på några av vår grövsta fängelser. Personen som kontaktade mig berättade att det var viktigt att internerna fick riktigt riktigt bra mat för att de skulle kunna anpassa sig till livet utanför murarna. Det var ett väl tilltaget arvode som jag skulle få, men jag sa att det där var helt ointressant för mig. Jag var inte intresserad av det överhuvudtaget. Jag vill hjälpa personer som har skött sig och arbetat hårt i hela sina liv och som har blivit svikna på ålders höst. Det gäller inte alla, jag vill betona att många får bra mat, men det är alldeles för många som inte får det, säger Leif Mannerström.

     LÄS MER: Leif Mannerström hyllar äldrematen i Skåne

Skulle gynna miljön

ANNONS

Leif Mannerström uppmanar nu alla livsmedelsbutiker att skänka sin överblivna mat till fattiga äldre, något som både skulle gynna miljön och de äldres livskvalitet.

– I matsvinnets Sverige finns det hur mycket julskinkor och annan fantastisk mat som helst som bara slängs efter julhelgerna när den inte blir såld. Skulle handlarna istället för att slänga maten ge bort den så skulle många fler kunna få äta riktigt gott på jul. Kan mördare få oxfilé på Kumla, så ska väl våra äldre också kunna få ordentlig julmat, säger Leif Mannerström till Göteborgs-Posten.

FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS