News55

Marie Göranzon: "Fram till att jag var 60 var jag väldigt rädd för män"

Artikelbild
Marie Göranzon. Arkivbild.
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 10 nov. 2017

581 kvinnor verksamma i skådespelarbranschen i Sverige gick i veckan samman i en protest mot de sexuella övergrepp som kvinnor i deras yrkeskår utsätts för. Marie Göranzon, 75, är en av de som utsatts för sexuella trakasserier under sitt långa liv på scenen, det rapporterar Expressen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Med anledning av kampanjen #metoo som har spridit sig som en löpeld i sociala medier intervjuade News55 skådespelaren Marie Göranzon om hennes upplevelser av sexuella övergrepp och trakasserier under sina mer än 50 år på scen.

– Jag känner inte någon som inte har blivit utsatt, speciellt i min generation, sade Marie Göranzon då.

Nu har skådespelaren, tillsammans med 580 andra kvinnor, gått ut i ett gemensamt uppror i Svenska Dagbladet mot sexuella trakasserier och övergrepp som enligt deras vittnesmål är skrämmande vanligt förekommande i teater- och filmbranschen.

      LÄS MER: Marie Göranzon: “Alla män var inte förövare, men de som var det fick vara ifred”

“Jag är rädd för män som har makt”

I TV4:s program “Malou efter tio” berättade Marie Göranzon om sina erfarenheter av att vara kvinna i teater- och filmbranschen, något som hon också beskriver i den nyutgivna biografin “Vrålstark och skiträdd” av Stina Jofs.

– Jag är 75 år i dag, när jag var 22 var jag inte vrålstark. Jag har levt ett långt liv i det här yrket och varit med om mycket. Fram till att jag var 60 år var jag väldigt rädd för män. Jag är rädd för män som har makt, de har haft makt över mig, och jag vill inte att de ska ha det längre, sade Marie Göranzon till programledaren Malou von Sivers.

Enligt Marie Göranzon spelar chefernas engagemang stor roll för att skapa förändring på arbetsplatsen. Enligt skådespelaren har hon haft chefer av båda sorterna: de som har försökt hjälpa till och de som har valt att slå ner blicken, skriver Expressen.

ANNONS

      LÄS MER: Katarina, 65: “Han tog sönder mig som människa – bit för bit”

“Män håller varandra om ryggen”

– Vi har haft för få kvinnor på chefsposterna. Var är alla tjejer? Män håller varandra om ryggen och är livrädda när det blir problem, sade Marie Göranzon i “Malou efter tio”.

Uppropet i SvD hoppas Marie Göranzon ska leda till en förändring och hon är övertygad om att det faktum att det är så många som står bakom initiativet kommer att göra skillnad, skriver Expressen.

– Vi är en enad front, det är verkligen viktigt att vi är enade, sade Marie Göranzon i “Malou efter tio”.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS