News55

Siemens anmäls för åldersdiskriminering

Artikelbild
STOCKHOLM 20150730
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 05 dec. 2017

Diskrimineringsombudsmannen (DO) kommer att utreda Siemens efter att en anställd på företaget upplevt att han blivit diskriminerad på grund av sin ålder. – Chefen sa att jag för gammal och om det inte passade kunde jag leta efter ett nytt jobb, säger anmälaren till News55.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt anmälaren ska han ha blivit diskriminerad på grund av sin ålder av Siemens i Finspång vid en löneförhandling. Enligt honom motiverade hans chef en lägre lön med att han nu ”tillhörde de äldre på företaget”.

– Chefen sa att lönesättningen grundades på tre faktorer. Prestation, befattning och ålder, säger anmälaren till News55.

När det gällde prestation menade chefen att han inte lärt sig programmet ”Salesforce” tillräckligt snabbt och att han inte hade tillräckligt mycket ”go”.

– Men jag hade bett om att få utbildning i det programmet flera gånger, säger anmälaren till News55.

Gällande befattningen menade chefen att lönen var för hög i proportion till mannens arbetsuppgifter och därför ”måste dämpas”.

      LÄS MER: DO: “Förutfattade meningar om åldrandet måste omprövas”

“Om det inte passade kunde jag leta efter ett nytt jobb”

Att anmälaren blivit äldre var också en bidragande faktor.

ANNONS

– Han sa att jag var för gammal och om det inte passade kunde jag leta efter ett nytt jobb, säger anmälaren till News55.

Enligt anmälaren frågade han sin chef vid ett flertal tillfällen om hans ålder verkligen spelade in, men fick bara till svar att: ”det är dessa tre motiveringar som gäller för dig”.

När News55 når anmälarens chef säger han:

– Just nu har jag inte möjlighet att kommentera det, i så fall får du vända dig till vår HR-avdelning. Jag tar reda på vem som hanterar ärendet där och återkommer till dig, något som vid artikelns publicerande inte skett.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS