News55

Svampexperten Pelle Holmberg om sitt första år med Alzheimers

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 31 jan. 2017

Svampexperten och TV-profilen Pelle Holmberg har drabbats av Alzheimers sjukdom - nu vill han dela med sina erfarenheter av att leva med demens.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Det var som ett blixtnedslag. Jag skulle till tandläkaren och kände plötsligt inte igen mig. Ringde hem och sa att jag inte visste var jag var, säger svampexperten och TV-profilen Pelle Holmberg.

Han hade blivit en av de drygt 20 000 svenskar som drabbas av Alzheimer varje år. I en intervju i P4 Stockholm berättade Pelle Holmberg om sitt första år med sin diagnos.

De flesta av oss har någon gång hört Pelle Holmberg i radio, sett honom på TV eller läst om hans bedrifter i tidningar då han är Sveriges mest kände svampexpert. Många har läst en eller flera av hans 20 svampböcker, tusentals har hört honom föreläsa, och tiotusentals har gått med honom på skogsvandringar.

      LÄS MER: Fysisk träning kan underlätta för dementa

“Hade jag inte löst mina korsord och motionerat hjärnan tillräckligt?”

Som ett sätt att hjälpa andra som själva har drabbats eller känner någon som drabbats av Alzheimer vill Pelle Holmberg vara öppen med sin demenssjukdom. Men mest handlar det om att skingra de fördomar som finns kring Alzheimer.

– Det är en skambelagd sjukdom. I början kände jag mig nästan som en bov. Var det självförvållat? Hade jag inte löst mina korsord och motionerat hjärnan tillräckligt? Hur skulle folk se på en människa som börjar göra och säga konstiga saker? säger Pelle Holmberg.

Symptomen kom för ett drygt år sedan. Pelle Holmberg fick svårare att köra bil. Hans synfält begränsades sakta. Han gjorde missar i vardagslivet, tog på höger sko på vänster fot, och så vidare. Men chocken kom när han stod där i stan och inte visste var han befann sig. Tillsammans med hustrun Ingrid bestämde sig Pelle för att få en undersökning – och den visade på Alzheimers.

ANNONS

Där förändrades livet. Idag har Ingrid Holmberg tagit över allt det praktiska. Pelle bor kvar hemma men tillbringar en vecka i månaden på ett så kallat avlastningshem. Han får en ny bromsmedicin.

– Och den fungerar utmärkt. Jag själv känner mig ganska lycklig. Den här sjukdomen drabbar de anhöriga mycket hårdare än patienten.

– Men familjen och barn och barnbarn är väldigt förstående. Och barnbarnet Alfred är enormt engagerad. Han hjälper till allt vad han kan: “Morfar, här är dina tofflor” och “Morfar, jag visar dig var dina grejer är” fortsätter Pelle Holmberg.

I början när Pelle Holmberg insjuknade i Alzheimers blev han ofta arg, vilket var olikt honom. Mest gick det ut över Ingrid. Båda tror att ilskan kan ha berott på en stark medicin som Pelle Holmberg fick men som han inte längre tar numera.

Att köra bil är det slut med sedan Pelle Holmberg fick sin diagnos, något som inte bekommer honom det minsta. Bilkörning är helig för många herrar och en del blir oerhört deprimerade när de inte tillåts att sitta bakom ratten längre, har Pelles läkare berättat. “Har du självmordstankar?” undrade läkaren oroligt, när han bestämde om körkortsindragning.

      LÄS MER: Debattören: De äldre behöver gemenskap, inte psykofarmaka

“Om jag vaknar och känner mig låg går jag fram till spegeln och ler mot mig själv”

Pelle Holmberg själv är den som verkar ha mest distans till demensen. Han har alltid varit en smittande glad entusiast, men ibland kommer de där särskilt gråa dagarna också för Pelle Holmberg. Och då har han ett knep, berättar han.

ANNONS

– Om jag vaknar och känner mig låg går jag fram till spegeln och ler mot mig själv. Sedan sitter leendet kvar, och man känner sig mycket bättre!

Ett annat råd är att gå ut i skogen. Där mår man bra, skogen är en kreativ miljö, försäkrar Pelle Holmberg.

Men är han – eller hans hustru Ingrid – inte rädda för att han ska gå vilse?

Nej, han går inte i stora skogar längre. Och han har alltid mobilen med sig.

Och det här är inte första gången paret Holmberg har fått ta hårda smällar av livet. För elva år sedan omkom deras son i en lavin i Åre, men de har lärt sig att leva med sorgen. Nu gäller det att hantera det nya öde som har drabbat dem.

Pelle Holmberg själv ser livet på nytt sätt efter sitt första år med demens.

– Jag är ännu mer mottaglig för skönhetsupplevelser nu. För mina anhöriga är det jobbigt, men jag är så tacksam för allt som finns omkring mig, människor och natur. Mycket har blivit vackrare nu, säger Pelle Holmberg.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS