Antalet nya fall av psykisk ohälsa bland unga vuxna minskade något förra året, enligt siffror från Socialstyrelsen. Det är första gången på många år som det inte syns en ökning i statistiken.
Mest läst i kategorin
Det är i åldersgruppen 18 till 24 år som antalet nya fall av psykisk ohälsa minskade något 2023 jämfört med året innan. Det är första gången sedan ökningen började under 1990-talet.
Vi vet ännu inte om det här skulle kunna tyda på ett trendbrott, men det är första gången på många år som vi ser att kurvan vänder nedåt, säger Peter Salmi, utredare på Socialstyrelsen.
Statistiken visar också att det var färre som inledde behandling med antidepressiva läkemedel under förra året.
Bland barn i åldrarna mellan 10 och 17 syns inte motsvarande minskning i antalet nya fall. I gruppen totalt är andelen som har en psykiatrisk diagnos 13 procent för pojkar och 12 procent för flickor, mer än vart tionde barn. Var femte kvinna mellan 18 och 24 år hade under 2023 någon form av psykisk ohälsa, enligt rapporten.
Stor skillnad mellan grupper
Socialstyrelsen har också tittat på förekomsten av psykisk ohälsa i områden med olika socioekonomiska förutsättningar. Här syns dubbla budskap. I de mest utsatta områdena är det färre som får psykiatriska diagnoser och förskrivs antidepressiva läkemedel jämfört med områden med bättre förutsättningar.
Samtidigt är det fler som får psykiatrisk tvångsvård, skadar sig själva eller begår suicid i områden med stora socioekonomiska utmaningar.
Det beror troligen på att de här barnen och ungdomarna inte har fått vård och behandling i ett tidigt skede. Då hinner sjukdomsförloppet förvärras, säger Peter Salmi.Vanligare med våld
Att det ser ut så har troligen flera förklaringen enligt Socialstyrelsen. Det kan handla om språkbarriärer och kulturella skillnader.
Det kan finnas skillnader i hur man förstår medicinsk information och kunskap om hur man söker vård. Här behöver hela samhället och inte bara hälso- och sjukvården bidra för att nå fram till alla grupper i samhället.
Siffrorna visar också att det var betydligt fler barn och unga som drabbades av övergrepp i områden med sämre socioekonomiska förutsättningar. Exempelvis var det upp till fyra gånger vanligare att bli utsatt för våld och övergrepp jämfört med barn i områden med bättre socioekonomiska förutsättningar.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.