News55

Vårdpersonal slog boende i magen med sin knytnäve

Artikelbild
SKIEN 20160212.
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 01 apr. 2016

Efter en halvtimmes väntan på att få hjälp från toaletten nöp den boende en i personalen som svarade med ett knytnävsslag i den boendes mage, det framgår av en lex Sarah-anmälan. – Vi ser mycket allvarligt på den inträffade händelsen, säger biträdande verksamhetschef Anneli Lundgren, till News55.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

HALMSTAD. Det var i februari som personen på äldreboendet larmade personal och bad om att få hjälp från toaletten, det står i en lex Sarah-anmälan som inkommit till IVO. Personalen som var upptagen med annat, informerade den boende om att de skulle komma tillbaka så fort de kunde.

      LÄS MER: Man behandlad som döende på äldreboende. Dottern: en ren skräckupplevelse

Slog med knuten hand i mage

Enligt anmälan hade den boende fått sitta på toaletten i en halvtimme i väntan på hjälp. När personalen väl kom tillbaka har de rapporterat att den boende hade ett “utåtagerande beteende”. Den boende grep tag och nöp en av de anställda.

      LÄS MER: Dement sattes i bälte vid måltiderna – äldreboendet kritiseras

I anmälan står det att personalen som blivit nypt slog den boende “med knuten hand vid arm och mage” samt skrek att den boende kunde “glömma att få hjälp”.

Personalen gick därefter ut ur rummet och kallade på sjuksköterska medan två andra anställda hjälpte den boende från toaletten och till sängen. När sjuksköterskan kom till platsen låg den boende och skrek i sin säng, upprörd.

Allvarliga missförhållanden

ANNONS

“Mot bakgrund av vad som framkommit under utredningen har bristerna i bemötandet och agerandet ansetts avvika från grundläggande krav på respekt för självbestämmande, integritet, trygghet respektive värdighet”, står det i anmälan.

      LÄS MER: Misstänkt slagsmål på äldreboende – 93-åring till sjukhus

Personen har stängts av från sitt arbete

– Vi ser mycket allvarligt på den inträffade händelsen. Därför är personen som är involverad avstängd från sitt arbete, säger biträdande verksamhetschef Anneli Lundgren, till News55.

– Utredning av händelsen fortgår samtidigt som vi träffat personalgruppen och pratat bemötandefrågor. Vidare så kommer också personalgruppen att få ytterligare utbildning i värdegrund och bemötande, säger hon.

Anhörig är informerad om vad som hänt och vilka åtgärder som vidtagits.

      LÄS MER: Undersköterska körde boende aggressivt i rullstolarna, var hårdhänt och smällde igen dörrar

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS