Europa var förra året det varmaste som någonsin uppmätts och kontinenten är nu den i världen där uppvärmningen går snabbast, enligt ny klimatrapport.


Mest läst i kategorin

Sedan 1980-talet värms kontinenten upp dubbelt så snabbt som det globala genomsnittet och avsmältningen av världens glaciärer var under fjolåret som störst i Skandinavien och på Svalbard.
Europa är den kontinent där klimatförändringarna går som allra snabbast. Det slår den europeiska klimattjänsten Copernicus och Meteorologiska världsorganisationen WMO, med bidrag från ungefär 100 vetenskapliga institutioner, fast i en ny rapport som pekar mot allt störra utmaningar.
MISSA INTE: Farliga hormonstörande ämnen har hittats i svenskars blod
Glaciärerna smälter snabbare än någonsin
Den omtalade avsmältningen av glaciärerna var i Skandinavien och på Svalbard den största någonsin och de största i hela världen, rapporterar Sveriges Radio.
“Glaciärsmältningen är utan motstycke och det är därför som FN har utlyst 2025 till internationellt år för bevarande av glaciärer”, säger WMO:s generalsekreterare Celeste Saulo, under en presentation av rapporten.
Samtidigt fortsätter havstemperaturerna runt om i Europa att öka och även de är de högsta som uppmätts sett till helåret.
Rapporten lyfter dock ljusglimtar för klimatet, som försöken att minska koldioxidutsläppen och att andelen elproduktion från förnybara energikällor som sol och vind nådde en ny toppnivå med 45 procent förra året.
Klimatet påverkar hälsan
I juli förra året upplevde sydöstra Europa sin längsta värmebölja någonsin. Värmeböljan varade i 13 dagar i sträck och påverkade 55 procent av området.
De tropiska nätterna ökar också. Det är en natt då temperaturen inte sjunker under 20 grader. Det slog också rekord förra sommaren då sydöstra Europa hade 23 stycken, långt över gensomsnittet på åtta och det tidigare rekordet på tolv stycken 2012.
Höga natttemperaturer kan göra att kroppen inte får någon ordentlig återhämtning från dagens värmestress, skriver Dagens Nyheter.
“Och vad vi ser är att värmestress fortsätter att öka över hela Europa”, säger Florence Rabier, generaldirektör för det europeiska vädercentret ECMWF, under en presentation av rapporten.
FN:s klimatpanel IPCC menar att en global uppvärmning på 1,5 grader kan leda till ytterligare 30 000 dödsfall per år i Europa, på grund av extrem hetta. Under 2023 beräknas det ha varit cirka 48 000 värmerelaterade dödsfall i Europa, och under 2022 omkring 62 000.