News55

Två isolerade ledare skruvar upp tonen

Vladimir Putin talar
Ryska presidenten Vladimir Putin talar på ett möte vid ryska utrikesministeriet i Moskva, Ryssland, Friday, June 14, 2024. (Foto: Alexander Zemlianichenko/ AP / TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 18 juni 2024Publicerad: 18 juni 2024

Två isolerade ledare, två isolerade nationer kommer att mötas under dagarna två med start på tisdag nästa vecka. Rysslands president Vladimir Putin och Nordkoreas ledare Kim Kong Un ska diskutera ett fördjupat partneravtal i Pyongyang. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Troligast är att Rysslands växande behov av vapen står högst upp på Kremls lista. Trycket från omvärlden och det pågående kriget i Ukraina är ett faktum som tvingar Putin att söka allierade bortom rimlighetens gräns

Enligt Newsweek har Blomberg nyligen givit ut en rapport som tyder på att Nordkorea har skickat nästan fem miljoner artillerigranater till Ryssland, troligen i utbyte mot rysk högteknologi inom militära områden.

Vladimir Putin på ryska nationaldagen i Kreml.
Rysslands president Vladimir Putin talar vid en ceremoni för att dela ut Ryska federationens nationella utmärkelser under firandet av ryska nationaldagen i Kreml, Moskva, Ryssland onsdagen den 12 juni 2024. (Foto: Sergei Guneyev /Sputnik /Kreml Pool Foto /AP /TT)

Nordkorea är en trogen vapenleverantör till Rysslands krigföring

Det har dock framgått att kvalitén på vapnen är usel och att nordkoreanska missiler missar runt 50 procent av målen.

KN-23-missilen har en uppskattad räckvidd på mellan 448 och 592 kilometer, vilket gör det hypotetiskt möjligt för Nordkorea att rikta in sig på grannländer såsom Sydkorea och delar av Japan. Missilen kan bära en nukleär stridsspets med en last mellan 498 och 997 kilo. 

Trots att KN-23-missilen bygger på avancerad styrteknik har dess precisionsförmåga visat sig undermålig och träffat bostadshus istället för strategiska mål, vilket bekräftats av Ukraina.

Kim Jong Un vid talarstolen


På det här fotot från den nordkoreanska regeringen håller Nordkoreas ledare Kim Jong Un ett tal vid Nordkoreas försvarsakademi i Nordkorea, tisdagen den 28 maj 2024. Oberoende journalister var inte inbjudna. (Foto: Korean Central News Agency/Korea News Service / AP / TT)
ANNONS
ANNONS

Nordkoreanskt och ryskt partnerskap

Militärt, ekonomiskt och annat samarbete mellan Nordkorea och Ryssland har ökat kraftigt sedan Kim besökte ryska Fjärran Östern i september för ett möte med Putin, deras första sedan 2019.

Enligt The Economists källor har den förnyade vänskapen mellan länderna rört upp spekulationer i Washington om en ny ondskas axel mellan Ryssland, Kina och Nordkorea.

Det finns viss oro att alliansen kan uppmuntra en nordkoreansk aggression på Sydkorea, men hittills har dessa farhågor inte infriats. Det som oroar desto mer är möjligheten att Ryssland skulle kunna förse de nordkoreanska missilerna med nukleära stridsspetsar, vilket skulle vara en katastrof och spekulativt mynna ut i ett tredje världskrig.

Läs också:

Trump lovar att frige grundare bakom knarksajt

Hemliga rapporten som borde få Putin att svettas

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS