Användningen av lustgas bland unga har ökat snabbt, och därför har ett förbud brådskande tagits fram med målet att träda i kraft redan i sommar.


Mest läst i kategorin
Regeringen vill nu sätta stopp för försäljningen av lustgas i berusningssyfte. För många familjer väcker utvecklingen oro för sina yngre.
Det handlar inte bara om en drog bland andra – utan om något som blivit lättillgängligt, accepterat och snabbt kan orsaka bestående skador, skriver SVT.
“Oreglerad tillgång på lustgas har gjort att många unga farit illa”, konstaterar socialminister Jakob Forssmed.
MISSA INTE: Så avslöjades bluffen – äldre lurade på 17 miljoner
Lustgas: Från ballong till beroende
Lustgas, som tidigare främst användes inom sjukvården eller i köket, har de senaste åren blivit ett vanligt berusningsmedel bland unga. En ballong fylld med gas ger ett rus som varar i några sekunder. Lagligt att köpa, enkelt att beställa på nätet – och billigt.
I ett samhällsklimat där nya droger ständigt dyker upp har just lustgasen fått en närmast oskyldig stämpel. Det oroar många äldre som ser sina barnbarn växa upp i en miljö där det är enkelt att hamna fel.
Klara, som idag är i 20-årsåldern, är ett exempel på hur snabbt det kan gå. Hon började använda lustgas efter att ha sett erbjudanden på Instagram. Det började försiktigt, men blev snabbt ett beroende som kostade både pengar och hälsa.
Efter ett och ett halvt år fick hon känselbortfall och domningar. Hennes nervsystem hade tagit skada – men hon hann söka vård i tid, skriver SVT.
MISSA INTE: Utmanare pressar Hemnet: ”Det har blivit för dyrt”
Senaste nytt
Allt fler unga skadas
På sjukhusens neurologmottagningar ser läkare allt fler unga patienter med skador som liknar dem vid sjukdomen MS. Magnetkamerabilder visar ärr på ryggmärgen. Lustgasen förstör kroppens förråd av vitamin B12 – en brist som i längden kan skada nerverna.
Ida Wahlström, neurolog på Capio S:t Göran, berättar att unga med dessa symtom söker akutvård varje vecka.
“Numera är det vår första fråga när unga kommer in med neurologiska problem: ”Använder du lustgas?”, säger hon till SVT.
För äldre generationer är detta en verklighet som kan kännas avlägsen – men konsekvenserna märks snabbt i familjelivet. Ett barnbarn som inte längre kan gå ordentligt, som får svårt att minnas eller upplever kognitiva svårigheter – det är inget som någon far- eller morförälder ska behöva se.
MISSA INTE: Klubbat och klart: 30 procent dyrare medicin för äldre från 1 juli
Ny lag ger polisen verktyg mot lustgas
Med det nya lagförslaget får polisen rätt att beslagta lustgas som används i berusningssyfte. Försäljning kan ge böter eller upp till sex månaders fängelse.
Det blir också förbjudet att sälja till personer under 18 år, med undantag för små mängder till matlagning.
Förhoppningen är att detta ska göra det svårare att sprida och sälja gasen, särskilt via sociala medier där många unga nås i dag.

En uppmaning till äldre – prata om det
Den som har barn eller barnbarn i tonåren kan göra en viktig insats genom att ta upp ämnet. Många unga känner inte till riskerna kring lustgas. De har inte hört talas om nervskador, vitaminbrist eller förlorad gångförmåga.
Men familj har ofta ett starkt band till sina yngre – och kan vara de som når fram där andra inte gör det.
Det handlar inte om att döma, utan om att lyssna, fråga och ge trygg information. I en tid där många unga famlar efter identitet, tillhörighet och kickar, behövs vuxna som vågar prata om vad som kan hända.
Det nya lagförslaget är ett steg på vägen – men det är i samtalen hemma som förändringen verkligen kan börja.
Läs mer om ekonomi:
Betala inte i onödan – många reseförsäkringar är redan inkluderade
Rekordhöjda elnätsavgifter – fasta kostnader slukar elräkningen
SKR slår larm om nya, dyra läkemedel – kan spräcka budgeten

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.