News55

Polisen: Detta tjänar bedragare mest pengar på

polisen bedrägeri
Brottsvinster för bedrägerier ökar. Foto: Henrik Montgomery / TT
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 30 apr. 2024Publicerad: 30 apr. 2024

Kriminella tjänar allt mer pengar på att lura och bedra. Nu redovisar polisen vilka typer av bedrägerier som genererar störst vinster för den organiserade brottsligheten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Brottsvinsterna från bedrägerier i Sverige ökade med 22 procent under 2023 till 7,5 miljarder kronor. Det visar nya beräkningar från Polismyndighetens nationella bedrägericentrum.

– Vi ser att ökningen av brottsvinsterna mellan 2022 och 2023 följer ökningen av antalet anmälda bedrägeribrott. 7,5 miljarder är oerhört mycket pengar. Speciellt med tanke på att de också i de flesta fall går direkt till organiserad brottslighet som därmed stärker sina positioner rejält, säger Lotta Mauritzson, samordnare på nationellt bedrägericentrum, i ett pressmeddelande.

Lotta Mauritzson, samordnare på nationellt bedrägericentrum, pressträff polisen
Lotta Mauritzson, samordnare på nationellt bedrägericentrum. Foto: Anders Wiklund / TT

Investeringsbedrägerier drar in miljarder

Vinsterna har ökat allra mest från investeringsbedrägerier. Mellan 2022 och 2023 ökade vinsten med 47 procent och dessa bedrägerier genererar omkring 2,3 miljarder kronor.

Investeringsbedrägerier startar oftast med annonser online, där gärningsmannen lurar offret med ett erbjudande om en väldigt lönsam investering, exempelvis i kryptovalutor.

– Bedrägerier som ökar i både antal och brottsvinster är bedrägerier genom social manipulation. Brottsoffret manipuleras att själv skicka iväg pengar eller göra något felbeteende som att släppa in gärningspersonen på sin dator via fjärrstyrningsprogram. Det anmäls så många bedrägerier varje år att vi aldrig kommer kunna utreda bort dem. Vi måste på alla sätt hitta åtgärder som gör att brotten inte kan begås, det vill säga förebygga brotten, konstaterar Mauritzson.

Kriminella tjänar även stora pengar på telefonbedrägerier (“vishing”), romansbedrägerier, kortbedrägerier utan fysiskt kort och bedrägerier där gärningsmannen luras via e-post och utger sig för att vara någon annan, exempelvis vd för ett bolag. 

ANNONS
ANNONS

Polisen i dialog med banker

Polisen arbetar med förebyggande metoder och kommunicerar med olika aktörer för att försvåra för bedragarna. Det pågår bland annat en diskussion med bankerna för att öka skyddet för kunderna och ett förslag väntas presenteras inom kort, skriver Polisen.

– Vi har även dialog med teleoperatörerna om hur man skulle kunna förhindra att falska samtal och sms skickas ut för att inleda bedrägerierna. Utöver det för vi dialoger med de stora digitala plattformsägarna, främst genom vårt samarbete inom Europol, för att så snart som möjligt upptäcka och stoppa bedrägliga profiler och konton, säger Lotta Mauritzson.

Brottsvinster 2023:

  • Investeringsbedrägerier: Cirka 2,3 miljarder kronor
  • Telefonbedrägerier: Cirka 708 miljoner kronor
  • Romansbedrägerier: Cirka 470 miljoner kronor
  • Kortbedrägerier utan fysiskt kort: Cirka 344 miljoner kronor
  • Bedrägerier där en person via e-post utger sig för att vara exempelvis vd för ett bolag: Cirka 329 miljoner kronor

Läs mer:

Så blir äldre blåsta av fräcka guldbedragare

Bankchefen: Bedrägerierna är värst i Sverige

ANNONS

Så skyddar du dig mot investeringsbedrägerier

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS