News55

Så blir äldre blåsta av fräcka guldbedragare

Så blir äldre blåsta av fräcka guldbedragare
Många äldre blir lurade att sälja sitt guld. Bedragarna som reser från stad till stad tar föremålen och betalar aldrig ut några pengar. Foto: TT
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 26 apr. 2024Publicerad: 26 apr. 2024

Ett företag besöker just nu olika orter för att köpa guld- och silverföremål av folk. Men det handlar om bedragare. Flera äldre personer har blivit blåsta och aldrig fått några pengar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Besöket brukar ofta föregås av intensiv reklam, bland annat i brevlådor och affischering på stan, innan företaget dyker upp i en tillfälligt hyrd lokal. Så skedde nyligen i Oskarshamn där bedragarna hyrt in sig i en konferenslokal på ett hotell, skriver Oskarshamns Nytt.

”Vi köper, du säljer! Välkommen in utan att boka tid! Vi betalar upp till 710 kr/g för guld, vi betalar upp till 8 kr/g för silver, vi erbjuder bästa priset i Sverige, vi betalar på plats med Swish eller kontant. OBS: Stora belopp betalas via banköverföring – & giltig legitimation krävs”, var budskapet på lappen som spreds inför besöket. Det fanns även en lista med vilka svenska silvermynt som var intressanta för inköp. Likaså nämner man även klockor, guldtackor, tandguld, smycken, pokaler, medaljer och andra föremål som företaget köper.

Så blir äldre blåsta av fräcka guldbedragare
Guldsmycken, mynt och klockor. Allt är av intresse för bedragarna. Men många äldre vittnar om att de aldrig fått några pengar. Arkivbild: TT

Lurar äldre med teknik

– Företaget gick ut med att de kunde betala kontant – men sedan sa de att de inte kunde göra det, på grund av att summan passerade tusenlappen. ”Sådana utbetalningar får vi inte göra”, hävdade de. Men det var ju en lögn, säger en äldre man som drabbats och fortsätter:

– De frågade också om jag hade Swish. ”Nej”, svarade jag. Jag gav dem i stället ett kontonummer som de skulle sätta in pengarna på inom några dagar. Men det kom aldrig några pengar, säger han till Oskarshamns Nytt.

– Det är helt åt helvete att folk kan fara runt och lura gamlingar på det här sättet.

I vissa fall när kunderna har haft Swish har de skyllt på teknikstrul och att appen inte har fungerat.

ANNONS
ANNONS

Intensiv brottsturné

Mannen visade sig vara långt ifrån ensam för att ha råkat illa ut. Efter bedragarnas besök kom det in 28 polisanmälningar till polisen från personer som de också sagt att de ska göra banköverföringar till på grund av att beloppet översked en viss summa och inte kunde betalas ut kontant. De har även hävdad att det varit tekniska problem med Swish. Men några pengar har inte betalats ut i efterhand via banköverföring.

– Anmälningar fortsätter att strömma in från alla håll och kanter. Vi har lätt passerat 150 anmälningar i vår region, säger Robert Loeffel, pressekreterare i polisregion syd.

Han konstaterar att de fått in anmälningar mot företaget från många orter: Oskarshamn, Kalmar, Karlskrona, Alvesta, Ljungby, Trelleborg, Eslöv, Ängelholm och Kristianstad.

– De har kört intensivt, då de visste att de har en vecka eller cirka 14 dagar på sig innan folk börjar göra polisanmälningar och det kommer ut i medierna. Men då var de redan klara med sin brottsturné, säger Robert Loeffel.

“Var skeptisk”

Hur mycket pengar som bedragarna kommit över och hur många som har blivit lurade är oklart.

– Vi har ingen totalsumma – men den största summan har rapporterats in från företagets besök i Kalmar, där man uppgav att något var värt över 100 000 kronor. Men det var ju vad företaget uppgav – det verkliga värdet på de här sakerna är osäkert, säger polisen.

ANNONS

Bedragarna beskrivs som två medelålders, vältaliga och trevliga män.

– Det är en enskild firma som är registrerad i Göteborgsområdet, så misstankarna går däråt. Men det kan ju röra sig om en målvakt, det vet vi inte än, säger Robert Loeffel.

På frågan om polisen har förhoppningar om att kunna lösa detta svarar han:

– Ja, men det är ett omfattande utredningsarbete. Det leds av bedrägerisektionen, som jobbar i hela regionen. De samarbetar även med region väst.

Hans uppmaning till allmänheten är, enligt Oskarshamns Nytt:

– Lämna aldrig ifrån dig något utan att få kontanter eller betalt via Swish. Det gäller att vara väldigt skeptisk till det här med att okända personer ska föra över pengar i efterhand till folks konton, säger Robert Loeffel.

– Man ska aldrig lämna ifrån sig något förrän man ser att man har fått in pengar på kontot, betonar han.

Läs mer:

ANNONS

Guldbedragare i Sverige – minst 160 offer

Så blir du svårlurad för bedragare

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS