Sveriges kommuner står inför en växande utmaning. Antalet personer med demens förväntas stiga markant under de kommande decennierna.


Mest läst i kategorin
En ny rapport från Karolinska Institutet varnar för att upp till 270 000 svenskar kan vara drabbade år 2050, nästan en fördubbling jämfört med idag.
“Varje dag ska räknas för den som lever med en demenssjukdom och för deras anhöriga Den som får en demensdiagnos måste få det stöd och den vård som behövs för att fortsätta leva ett gott liv”, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).
MISSA INTE: Mördarceller minns och angriper äggstockscancer. News55
“Värst för kommunerna”
Det är framför allt kommunerna som kommer att känna av konsekvenserna, visar rapporten.
Redan idag ligger 85 procent av kostnaderna för demensvården på deras ansvar, främst kopplat till särskilda boenden.
Totalt uppgick dessa samhällskostnader till omkring 100 miljarder kronor år 2023.
Om ökningen fortsätter enligt prognosen, väntar betydligt högre utgifter.
Senaste nytt
Mer forskning om demens
Forskarna bakom rapporten, professor Anders Wimo och docent Amaia Calderón-Larrañaga, lyfter fram att det fortfarande finns stora osäkerheter kring utvecklingen.
De efterlyser mer omfattande studier som inkluderar äldre i särskilt boende för att ge en mer exakt bild av demensläget i Sverige.
Det uppger Senioren.
Regeringens insatser hittills
Som svar på den oroande framtidsbilden har regeringen bland annat förstärkt resurserna till Svenskt Demenscentrum och presenterat en uppdaterad nationell strategi för demens.
“Regeringen har tagit flera viktiga steg för att möta utvecklingen, men mer behöver göras. Vi har bland annat presenterat en utvecklad nationell demensstrategi och ökat resurserna till Svenskt Demenscentrum. Forskningen gör också framsteg – idag kan vi mota, men jag är övertygad om att vi i framtiden kommer kunna bota demenssjukdomar. Rapporten är ett viktigt underlag för att öka kunskapen för att personer med demenssjukdom ska få rätt stöd i rätt tid – nu och i framtiden”, förklarar Tenje i en kommentar.
Se även:
Hörselfel ökar risken för demens – så kan du motverka det. News55
Blodprov kan förutse demens inom tio år. News55

Julia Lundberg har arbetat på både Dagens PS och Realtid med ekonomijournalistik tidigare. Som skribent News55 fokuserar hon på alla ämnen som berör seniorer. Inte minst ekonomi och privatekonomi, men även hälsa, husdjur, familj och det goda i livet.

Julia Lundberg har arbetat på både Dagens PS och Realtid med ekonomijournalistik tidigare. Som skribent News55 fokuserar hon på alla ämnen som berör seniorer. Inte minst ekonomi och privatekonomi, men även hälsa, husdjur, familj och det goda i livet.