News55

Så undviker du att bli lurad av bedragare

En kvinna lägger på luren och någon klickar på en länk i mobilen. Lägg på luren om du blir osäker när någon ringer och ber dig lämna ut information och klicka inte på länkar du inte bett om, det är några av tipsen för hur du undviker att bli lurad av bedragare
Lägg på luren om du blir osäker när någon ringer och ber dig lämna ut information och klicka inte på länkar du inte bett om, det är några av tipsen för hur du undviker att bli lurad av bedragare. (Foto: Gajus och Latino Life)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 16 juli 2025Publicerad: 16 juli 2025

Det har blivit allt vanligare med bedrägerier på internet och bedragare använder olika metoder för att försöka lura oss. Så här undviker du att bli lurad.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Vad betyder egentligen phishing, vishing och smishing? Allt handlar om olika metoder att luras i vår digitala värld, det skriver PRO Pensionären.

Phishing kallas det när bedragare skickar mejl som ser ut att komma från pålitliga källor. Vishing är bedrägerier via telefonsamtal och smishing är bedrägerier som görs via sms.

Bedragare jobbar med stress

Du kan skydda dig själv och dina nära och kära bättre från att bli lurade genom att bli medveten om varningstecknen.

En bra sak att komma ihåg är att bedragare jobbar med stress, men det är faktiskt aldrig bråttom med att lämna ut personliga uppgifter och riktiga företag pressar dig aldrig till att agera snabbt.

Här är några tips på vad du ska se upp med när det gäller nätbedrägerier.

ANNONS

Länkar och personlig information

Klicka aldrig på okända länkar du inte bett om och lämna inte ut information om dig själv.

ANNONS

Om du får ett ett mejl som ser ut att komma från en pålitlig källa som en känd bank, myndigheter, posten eller liknande, och uppmanas att lämna ut personlig information eller klicka på en länk ska du inte göra det.

Om du blir uppringd av en person som säger sig för att vara från en bank eller någon annan institution som du uppfattar som pålitlig och försöker få dig att lämna ut känslig information ska du direkt lägga på luren.

Om du får ett sms i mobilen som ber dig lämna ut personlig information eller innehåller länkar ska du absolut inte klicka på någon länk och inte lämna ut någon information om dig själv.

Var misstänksam

Var skeptisk till alla sms som handlar om insamlingar och skänk bara pengar till välgörenhetsorganisationer med konton som börjar med 90.

Var försiktig med länkar i e-postmeddelanden eller i sms, både från kända och okända avsändare.

Det här gäller särskilt om meddelandena verkar brådskande eller för bra för att vara sanna, då handlar det troligtvis om ett bedrägeri.

Många meddelanden från bedragare innehåller stavfel eller dålig grammatik, så tänk på att det kan vara en varningssignal.

ANNONS

Felaktiga länkar

Det går att se om en länk är felaktig. Bedragare använder ofta adresser som liknar riktiga webbplatser men som har små avvikelser.

Det kan vara stavfel, extra eller omkastade bokstäver eller siffror som är svåra att upptäcka.

Det kan till exempel vara: http://www.exampel.com i stället för http://www.example.com.

Förkortade länkar, alltså kortare versioner av långa webbadresser används ofta, både i mejl och sms, för spara plats, men de kan också användas för att dölja skadliga webbadresser.

Var därför försiktig. Förkortade webbadresser som bit.ly eller goo.gl är välkända, men klicka bara på dem om du är absolut säker på vem avsändaren är.

Länkar med ovanliga eller obekanta domännamn kan också vara misstänkta.

En webbadresser som börjar med https och en webbadress som börjar med http
Webbadresser som börjar med https är säkrare än webbadresser som börjar med http. (Foto: manaemedia/Getty Images och Violka08/Getty Images)
ANNONS

Säkrare med https

När det står https, och inte bara http, i början av en webbadress är den säkrare. Bokstaven s i https står för secure, säker, det visar att den data som skickas mellan din webbläsare och webbplatsen är krypterad.

Det minskar risken för att bli lurad av en falsk webbplats. Med http finns ingen kryptering, och det gör det lättare för bedragare att avlyssna eller ändra data.

När du hanterar känslig information som betalningsuppgifter eller lösenord ska du alltid används webbplatser med https i adressen.

Låt dig inte luras

Identifiera dig aldrig med bank-id eller lämna ut koder när någon annan uppmanar dig att göra det, såvida det inte är du själv som har ringt upp, exempelvis din bank, för att få hjälp med någonting.

Om någon ringer och du blir osäker ska du lägga på och i stället ringa tillbaka på ett nummer du själv tar reda på.

Och klicka aldrig på länkar som kommer via e-post eller sms, särskilt om du inte känner igen avsändaren.

ANNONS

Om du redan klickat…

Om du har klickat på en länk du inte borde ha klickat på kan du stänga av internet för att förhindra att din dator eller mobil skadas mer av infekterad kod.

Därefter använder du ett uppdaterat ativirusprogram för att skanna din programvara.

Om du har angett dina inloggningsuppgifter på en misstänkt webbplats ska du genast ändra lösenordet.

Om du har lämnat ut betalningsinformation ska du kontakta din bank som kan övervaka och eventuellt stoppa obehöriga transaktioner.

Anmäl alltid bedrägerier till Polisen.

Läs mer på News55: Liga dömd för bedrägerier mot äldre


ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS
ANNONS