News55

SKR: Det drabbar äldre: "Fel väg att gå"

äldre påverkas av förslag om försörjningskrav
Höjda försörjningskrav riskerar att slå mot vård och omsorg, menar SKR. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 24 maj 2024Publicerad: 23 maj 2024

Ett nytt förslag från regeringen kommer att påverka vård och omsorg av äldre, enligt Sveriges Kommuner och Regioner.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Andelen äldre över 80 år kommer att öka med nästan 50 procent i Sverige under de kommande tio åren, vilket leder till större krav på vård och äldreomsorg.

Samtidigt ökar den arbetsföra befolkningen endast med fyra procent under samma period. Av denna ökning utgör utrikesfödda personer 95 procent.

Anders Henriksson, ordförande för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), kritiserar därför regeringens förslag om att höja försörjningskravet för utomeuropeiska arbetskraftsinvandrare. 

Under hösten 2023 låg försörjningskravet på 13 000 kronor per månad och i november höjdes det till 27 360 kronor. Nu kan alltså regeringen tänka sig att höja lönegolvet ytterligare. En statlig utredning föreslår en höjning till nivån för medianlönen i Sverige, vilket motsvarar 34 200 kronor per månad.

Detta kommer att få allvarliga konsekvenser för välfärden, menar Henriksson. 

“Att hitta rätt kompetens är en av de största utmaningarna som Sverige står inför. Ett kraftigt skärpt försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare försvårar rekrytering och möjligheterna att klara kompetensbehoven i välfärden. Det är därför fel väg att gå, säger han i ett pressmeddelande

Svårt att anställa inom äldreomsorg

Henriksson menar att det redan är alldeles för krångligt att rekrytera hälso- och sjukvårdspersonal från länder utanför Europa. Ett omfattande regelverk, långa handläggningstider och brister i kommunikationen med Migrationsverket försvårar processen.

ANNONS

“Vi vill se ett regelverk för arbetskraftsinvandring som är enkelt och förutsägbart. Ett system som möjliggör för kommuner och regioner att rekrytera den kompetens de behöver, även genom internationell rekrytering. Nuvarande regelverk är alldeles för krångligt och ineffektivt och risken för att det fortsätter så med utredningens förslag är uppenbar”, konstaterar Anders Henriksson.

Läs vidare här:

Detta kan få allvarliga konsekvenser inom vården

SKR: Utökad blockad slår mot äldreomsorgen

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS