News55

SKR: Utökad blockad slår mot äldreomsorgen

Artikelbild
Konflikten eskalerar mellan Vårdförbundet och arbetsgivaren SKR. En utökad blockad kommer att leda till att medlemmar inom elevhälsan omfattas av varslet. Arkivbild. (Foto: Christine Olsson/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 21 maj 2024Publicerad: 21 maj 2024

Den pågående vårdkonflikten utvidgades klockan 16 på måndagen till att även gälla ett antal kommuner. Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) varnar för att åtgärderna särskilt kommer att slå mot äldreomsorgen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är där vi nu ser att det kommer kunna få direkta konsekvenser, säger Johan Kaarme, chef på SKR.

Från och med måndag eftermiddag utökades konflikten mellan Vårdförbundet och arbetsgivarsidan till att även inkludera 29 kommuner, däribland flera stora som Stockholm, Göteborg, Malmö och Linköping.

I en riskanalys som SKR lämnat in till medlarna bedömer man att åtgärderna kommer att få “stor påverkan” inom bland annat äldreomsorgen.

Troligtvis kommer det här att slå hårdast mot säbo, äldreomsorg och hemtjänst, säger Johan Kaarme, chef för SKR:s hälso- och sjukvårdsavdelning.Det är andra delar som också omfattas, men det här är ju dygnet runt-verksamheter som är väldigt resurskrävande och viktiga.

Se över semestrar

Att inte kunna beordra övertid kan innebära att kommunerna inte kommer att kunna utföra delar av sitt uppdrag, skriver SKR i analysen.

På särskilda boenden, inom äldreomsorgen och hemtjänsten kan det inträffa saker eller att brukare har vissa behov som gör det svårt för den enskilde medarbetaren att lämna brukaren därhän och åka därifrån. Det kan leda till att det ibland blir övertid. Sådana åtgärder blir svårare att göra nu, säger Kaarme.

Enligt Dagens Samhälle har cirka 400 planerade och icke-akuta operationer ställts in eller flyttats fram under de veckor som övertidsblockaden pågått.

ANNONS

Region Stockholm menar att läget inom vården är hanterbart, men att det kommer bli mer ansträngt under sommaren om blockaden fortsätter:

“Det innebär också att vi kan komma att behöva se över semesterplaneringen för våra medarbetare”, skriver chefsläkare Johan Bratt i ett mejl till TT.

“Omfattande påverkan”

Region Västerbotten uppger att blockaden “innebär en omfattande påverkan på hälso- och sjukvården”.

Det nya varslet som gäller från och med måndag berör cirka 5 000 medlemmar och avser bland annat elevhälsa, hemsjukvård och medicinskt ansvariga sjuksköterskor.

Fackets övertids- och nyanställningsblockad som inleddes den 25 april innebär att cirka 63 000 medlemmar inte jobbar övertid i landets regioner samt inom ambulanssjukvården i Storstockholm.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS