News55

Då ersätts SVT1 och SVT2 – med streamingtjänst: "Självklarhet"

svt
Nu är det slut på zappandet. SVT byter fot och ska bli en renodlad streamingtjänst. Bilden är ett montage. Foto: Canva
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 10 feb. 2025Publicerad: 10 feb. 2025

SVT:s flaggskepp, ettan och tvåan, ska läggas ner. Frågan är bara när. Om ett par år kommer man inte längre kunna sätta på teven och se på programmen som går där i dagsläget. Istället ska man satsa på streamingsajten SVT Play, likt Netflix och HBO. Anne Kagercrantz kallar det för en “digital folkvandring”.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Tablå-teve är döende. Det säger Anne Lagercrantz, VD för SVT. Därför ska ettan och tvåan ersättas med streamingtjänsten SVT Play. Först som huvudprodukt, och sedan helt och hållet.

Det skriver Expressen.

MISSA INTE: Svenskarna är överens: Då vill man gå i pension

SVT Play är framtiden

“För mig är det en självklarhet, SVT Play är framtiden. Redan nu når vi fler med våra nyheter digitalt än via tablå-tv. SVT1 och SVT2 kommer bli mindre viktiga och på lång sikt kanske läggas ner. Det pågår en digital folkvandring även bland äldre grupper i samhället. Allt fler väljer att titta när det passar dem”, säger Anne Lagercrantz till Expressen.

Tidningen ställde då frågan om hur länge markbunden teve kommer finnas kvar.

“Nu verkar det som att marknätet blir kvar även nästa tillståndsperiod, och den stora och lojala publik som vill titta på SVT1 och SVT2 kommer att kunna göra det under lång tid framåt”.

ANNONS

SVT inte som andra tevekanaler

ANNONS

SVT är inte ett privat företag. Istället drivs tevekanalerna och webbsidorna, samt SVT Play, på uppdrag av staten med skattefinansiering som ekonomisk säkerhet.

Och uppdraget måste förnyas med ungefär fem års mellanrum. Varje gång uppdraget uppdateras sätts också en budget. Senast SVT:s tillstånd godkändes för fem år sedan och går ut den 1 januari 2026. Därför måste ett nytt sändningstillstånd godkännas under året 2025, och en budget sättas under det nya tillståndets första år.

Tablådöden: Fem år bort?

Om Lagercrantz får rätt om tidsplanen ligger tablådöden åtminstone fem år bort för SVT:s kanaler ettan och tvåan. Men det är en uppskattning. Beroende på hur det nya tillståndet ser ut kan krav ställas på Public Servicebolaget att antingen börja nedmonteringen tidigare eller senare än så, beroende på vad regeringen och de andra partierna i riksdagen tycker.

SVT:s innehåll får inte styras av politiskt håll, skriver SVT.

Att gå från att SVT varit varje hushålls kvällsunderhållning, till att som planerat bara existera som en streamingtjänst (SVT Play) i konkurrens med andra (som Netflix, Disney+ och HBO) är ett stort steg.

Lägerelds-teve

Digitaliseringen gör att svenskarna inte längre har någon ”lägerelds-teve”. Public Service brukade samla människor. Men inte nu längre. Svenskarna, likt de flesta västerländska tevetittare, går istället mot ett mer uppdelat, atomiserat tittande. 

ANNONS

“Jag har länge intresserat mig för ofrivillig ensamhet och isolering och jag tror att den nya tekniken kommer accelerera det, att vi tittar på våra egna skärmar. Vi har heller inte riktigt kommit tillbaka till att umgås på samma sätt som innan pandemin. Och då blir vår samlande uppgift viktigare. Men vi behöver knäcka hur vi utför den digitalt”.

Läs mer om ekonomi:

Svenskarna är överens: Då vill man gå i pension

Lösningen: Fler ska få vårda sina egna närstående äldre – för lön

Priset på guld slår rekord: Dags att köpa eller sälja?

Hela 75 procent höjd elräkning för 900 000 hushåll – så drabbas du

Kritiken när Sverige avskaffar allmänna pensionsfonder: “Hur..?”

ANNONS

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

ANNONS