News55

Dyrare el, vin och pasta när torkan håller Italien i sitt grepp

Artikelbild
Foto: Andreas Hillergren / TT
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 17 juli 2022

Extrem värmen i Sydeuropa med bränder och evakueringar i Spanien, Frankrike och Portugal har vi hört om några dagar nu, men även hettan i Italien ställer till katastrofer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Italienska floden Po har en längre tid haft lite vatten, men efter snöbrist i Alperna och sommarens extremhetta med temperaturer på 45 grader är vattenståndet det lägsta på över 70 år, skriver Svenska Dagbladet.

I fem regioner i norra Italien har undantagstillstånd utlysts och över hundra städer har infört vattenransonering. Italienska jordbruksförbundet varnar för att skördarna kommer att minska med uppemot 40 procent med inkomstbortfall på cirka 32 miljarder kronor.

Vi kommer inte märka prishöjningarna på grund av torkan i Italien lika mycket som krig, transportproblem och skenande energipriser lett till högre matpriser, men konserverade tomater och risottoris kommer bli cirka 50 procent dyrare. Pasta och vin väntas bli dyrare också.

Något man kanske inte tänker på direkt är att hettan gör att luftkonditionering i hemmen och på arbetsplatserna vrids upp till max med ökad elkonsumtion och högre elpriser som följd. Vattenkraftverken måste minska produktionen på grund av vattenbrist och kärnkraftverken måste strypa produktionen för att kylvattnet från floder är för varmt. Det senare hände exempelvis i veckan i Frankrike då vattnet i Garonnefloden var för varmt och kärnkraftverket Golfech drog ner produktionen nästan helt.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS