News55

Länderna med högst och lägst IQ

Finland tillhöt topp tio-länder i intelligens
NSN har publicerat statistik över 60 länders nationella IQ-rankning och det är intressant att notera Finland som en av topp-tio-länder med högst nationellt IQ (Foto: Pete Linforth / Pixabay)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 16 juni 2024Publicerad: 16 juni 2024

Intelligens kan märas på olika sätt

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

IQ-rankning återspeglar ett lands kvalitet på utbildning och resurser. Områden i världen med lägre IQ-poäng är vanligtvis fattigare och mindre utvecklade, särskilt inom utbildningsområdet, jämfört med länder med högre IQ-poäng. Många forskare använder också IQ för att tolka ett lands resurser. 

Ett intressant faktum är att Finland som anses ha bättre kvalitet på utbildningssystemet än Sverige, ligger högre i antalet genomsnittliga IQ-värden än oss.

Inte helt oväntat Japan och Sydkorea är de länder med högst genomsnittligt IQ i världen, tätt följda av Kina och Taiwan. Sverige kommer på 31:a plats och Norge på 30:e. 

Att japaner skulle vara födda intelligentare än resten av befolkningen på jorden är en hypotetisk fråga som inte går att besvara, men ser man till landets kultur och inställning till utbildning kan man säkerligen hitta flera intressanta svar.

Intelligens kan mätas på olika sätt. Emotionell intelligens är vanligtvis sammanlänkad med intellektuell intelligens med anpassningsförmåga ocg ödmjukhet.(Foto: Kalhh / Pixabay)

Vilket land har den högsta genomsnittliga IQ?

NSN har publicerat statistik över 60 länders nationella IQ-rankning och det är intressant att notera Finland som en av topp-tio-länder med högst nationellt IQ.

Länder med högst IQ i världen:

ANNONS

Japan: 106,48

Taiwan: 106,47

Singapore: 105,89

Hong Kong: 105,37

Kina: 104, 1

Sydkorea: 102,35

Vitryssland: 101,6

Finland: 101,02

ANNONS

Lichtenstein: 101,07

Tyskland: 100, 74

Nordiska länderna:

Finland: 101,02

Danmark: 97,83

Norge: 97,13

Sverige: 97

ANNONS

AI blir viktigare
AI kommer att göra sig alltmer gällande inom intelligens genom att hjälpa till att effektivisera de flesta områden. (Foto: Pixabay)

10 länder med lägst IQ

Vietnam IQ: 89,53

Serbien: 89,6

Moldavien: 89,98

Ukraina: 90,7

ANNONS

Surinam: 90,29

Grekland: 90,77

Bulgarien: 90.99

Mongoliet: 91,03

Myanmar: 91,18

Malta: 91,27

ANNONS

Emotionell intelligens

Det finns vissa karaktärsdrag som visar på högre intelligens eller på lägre. Personlighetsdrag som kännetecknar intellektuell och emotionell intelligens är ödmjukhet, generositet, flexibilitet och känslokontroll. Man kan alltså mäta intelligens på flera olika sätt.

Ödmjukhet och generositet tycks hänga ihop i det att generositet tyder på inre resurser som ofta visar sig genom viljan att dela med sig av sånt som är bra med sin omgivning.

ANNONS

Ödmjukhet visar på en inställning som är öppen för att ta in nya kunskaper och ständigt vilja bli bättre – tvärtom från en person som tror sig veta bäst i de flesta situationer.

Den så kallade Dunning-Kruger-effekten innebär att de med mindre eller måttliga kundkaper lätt underskattar andras kompetens. 

Anpassningsförmåga är tecken på både emotionell och intellektuell intelligens och att man lättare kan förutse onödiga sitiationer som kan undvikas, eller hur man kan förbättra en situation genom att anpassa sig. Anpassningsförmåga hänger i hop med förmågan till känslostyrning och konflikthantering.

Läs också:

Fem egenskaper som vittnad om hög IQ

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS