News55

Larm: Kris för världens korallrev – 83,7 procent skadade

Korallrev
Larm: Över 80 procent av världens korallrev massblekta. (Foto: Canva)
Paulina Monzón
Paulina Monzón
Uppdaterad: 24 apr. 2025Publicerad: 24 apr. 2025

Havens regnskogar håller på att försvinna. En ny rapport visar att korallreven drabbats av den värsta massblekningen någonsin – med allvarliga konsekvenser för livet i havet och människans framtid.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Korallreven genomgår just nu sin mest omfattande och långvariga massblekning hittills, enligt en ny global rapport från NOAA, USA:s väder- och havsmyndighet. Hela 83,7 procent av världens rev har drabbats. Det rapporterar bland annat SVT.

“Det vi bevittnar nu är något som helt förändrar hur vår planet ser ut”, säger Mark Eakin från International Coral Reef Society till AP.

MISSA INTE: Motvind? Få järnkoll på din pension –Pensionsmyndighetens 5 tips

Fjärde globala blekningen – och den värsta

Massblekning sker när havstemperaturen stiger ovanligt mycket, ofta på grund av marina värmeböljor som blir allt vanligare i takt med klimatförändringarna. Den nuvarande blekningen, som pågått sedan januari 2023, har redan påverkat rev i minst 83 länder.

Detta är den fjärde globala massblekningen sedan 1998 – men den klart allvarligaste hittills. Tidigare rekord sattes mellan 2014 och 2017, då 68 procent av reven påverkades.

Forskare ser i dagsläget inget tecken på att blekningen är på väg att avta. Enligt Eakin krävs kraftfulla åtgärder mot klimatförändringarna – framför allt kraftigt minskade utsläpp av fossila bränslen – för att rädda världens korallrev.

ANNONS

Ekologisk dominoeffekt hotar matförsörjningen

ANNONS

Blekning innebär att de färgglada alger som korallerna lever i symbios med försvinner. Överlever inte korallerna värmen kan de dö, vilket förvandlar blomstrande ekosystem till livlösa kalkskelett.

Koraller är hem för en tredjedel av alla fiskarter i tropiska hav. Om reven försvinner påverkas hela näringskedjan.

 “Så försvinner reven får det en kaskadeffekt på de här arterna som vi fiskar i haven. Så, det kommer att bli ont om mat om vi förlorar reven”, varnar Magnus Nyström, professor vid Stockholm Resilience Centre.

Läs mer:

Iskallt inomhus: ”Jag får sova med kläderna på” – ändå full hyra

I de här länderna känner sig äldre minst ensamma

Larm: PFAS i Systembolagets populäraste rödvin

Allt fler hamnar hos Kronofogden på grund av hämtmat

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS