Ny svensk teknik kommer göra det enklare att förutspå väder och skapa mer tillförlitliga prognoser. Det rapporterar TV4.
Mest läst i kategorin
I början på juli kommer en ny svensktillverkad satellit att skickas ut i rymden. Förhoppningen är att ytterligare 19 satelliter levereras mellan 2026 och 2029 och ansluter i en bana runt jorden.
– Vi förväntar oss att den här konstellationen kommer att ge betydande förbättringar till väderprognoserna, säger Adam Dybbroe, forskningsledare på SMHI, till TV4.
Tusentals satelliter kretsar redan runt jorden, men det saknas täckning runt polerna. Med de nya satelliterna kan vi få ökad information om våra breddgrader.
– Data från den här satelliten kommer vara extremt värdefull för befolkningen när det gäller transporter och jordbruk. Det är väldigt många samhällsfunktioner som vinner på att man har tillförlitlighet i sina väderprognoser, säger Joakim Kugelberg, projektledare för satellitbygget på OHB Sweden.
Rustar för extremt väder
De nya satelliterna ska bland annat mäta fuktigheten inne i molnen. Det gör det lättare att förutse var och när det kommer att regna – en funktion som blir allt viktigare i och med klimatförändringarna.
– Vid allvarliga skyfall och kraftiga regn kan översvämningarna bli betydande och i värsta fall kan det kosta liv. Så att få informationen om ett skyfall tre timmar tidigare kan vara en fråga om liv och död, berättar Dybbroe för TV4.
Extrema väderhändelser, som stormar, skyfall och torka, blir både intensivare och mer förekommande. Allt fler svenskar upplever effekterna av den globala uppvärmningen i sin vardag och många är oroade över framtiden, visar WWF:s undersökning Klimatbarometern.
– Vi ser tydligt att allt fler upplever effekter av klimatförändringarna, som extremväder eller förändringar i naturen. Det har vi inte sett tidigare på samma sätt. Tyvärr är det en helt förväntad utveckling eftersom effektern kommer fortsätta att öka och bli allt tydligare så länge utsläppen inte minskas dramatiskt, menar David Mjureke, klimatexpert WWF.
Nu rustar Europa för att stå emot klimateffekterna och olika städer har olika lösningar. Läs mer om dessa här.
Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.
Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.