News55

Så rustas Europas städer för extremväder

Artikelbild
Marsfältet vid Eiffeltornet erbjuder skugga under varma dagar i Paris. Arkivbild. (Foto: Thomas Padilla/AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 05 maj 2024Publicerad: 05 maj 2024

Prunkande parker, urbana skogar och gröna tak. Det finns bland de vanligaste lösningarna när Europas städer rustas för att stå emot klimateffekter som värmeböljor och översvämningar, enligt en ny rapport.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Europa måste bli bättre på att anpassa sig till klimatförändringens effekter, enligt EU:s miljöbyrå EEA som nyligen varnade för att extremvärme, torka, skogsbränder och översvämningar kommer att förvärras och påverka levnadsförhållanden negativt.

Klimateffekterna kan bli särskilt kännbara i tätbebyggda urbana områden, enligt en ny rapport från EEA som tittat närmare på hur europeiska städer rustas för att stå pall för mer frekvent och intensivt extremväder i framtiden.

Det visade sig att nästan alla i allt högre grad använder sig av naturbaserade lösningar för förbättrad motståndskraft.

Naturnära lösningar

Av de 19 000 lokala klimathandlingsplaner som analyserats innehöll 91 procent naturbaserade metoder som bygge och underhåll av parker, tätortsnära skogar och gröna tak.

Grönskan kan hjälpa till att kyla städerna och hantera vatten – men har också andra fördelar, som platser för rekreation eller att luftföroreningarna minskar, framhåller EEA.

Men det kommer sannolikt inte att räcka med att luta sig mot naturbaserade verktyg, varnar EEA. Klimateffekterna väntas växa till en storlek som kräver en kombination av olika åtgärder, däribland förändringar i den fysiska infrastrukturen.

Långsiktighet från politiskt håll, ofta kopplat finansiering, men även engagemang hos lokalbefolkningen lyfts fram som några byggstenar för framgångsrik klimatanpassning.

ANNONS

Huvudstäder och storstäder är vanligtvis föregångare eftersom de har stor ekonomisk och teknisk kapacitet för att jobba med anpassning, och kan till och med vara mer ambitiösa än den nationella nivån när det gäller klimatåtgärder, säger Ine Vandecasteele, expert på klimatanpassning vid EEA, till Euronews.

Men det är inte bara större städer som tar bra initiativ.

ANNONS

Göteborg omfamnar regnet

En stad som sticker ut är Madrid där man de kommande tio åren vill plantera två miljoner träd i en ring runt staden.

Ett annat projekt som lyfts fram i rapporten är hur Göteborg anpassat sig till det faktum att det redan nu regnar i snitt ungefär var tredje dag – och mer lär det bli till följd av klimatförändringen.

I stället för att hänga läpp har Göteborg beslutat sig för att omfamna regnandet och bli en “internationell förebild som regnstad”.

EEA noterar bland annat att lekplatser byggs för att bjuda in till kreativ lek även när det öser ner från himlen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS