News55

Varning: Bedragarnas SMS från falska "Pensionsmyndigheten"

sms
I maj gick det ut SMS till en nästan exakt kopia av Pensionsmyndighetens hemsida, men som skickades ut av bedragare. Bilden är ett montage (Foto: Skärmdump av Pensionsmyndigheten.se och Pensionsmyndigheten)
Frank Kummel
Frank Kummel
Uppdaterad: 03 juli 2025Publicerad: 03 juli 2025

Bedragare siktar in sig på pensionärer med falska sms om pensionsutbetalningar, och tusentals får meddelanden från bedragare.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Tidigt en majmorgon börjar mobiltelefonerna att pinga runt om i landet. Tusentals pensionärer får meddelanden om att de måste förnya sina pensionsuppgifter. 

Men det är inte Pensionsmyndigheten som skickar – det är bedragare som vill åt deras pengar.

Dan Holgersson är it-säkerhetschef på Pensionsmyndigheten och han vet vad bedragarna är ute efter. 

“Målgruppen är dom som kanske inte är lika datorvana och erfarna”, säger han.

Vet du vilken som är den äkta Pensionsmyndigheten? (Foto: Skärmdump från Pensionsmyndigheten.se och Getty Images)

MISSA INTE: Kris för kontanter – De ska lösa problemet med tomma bankomater

Så fungerar bluffen med pensionsutbetalningen

Sms:et som skickades ut i maj såg nästan äkta ut. “Förnya din pensionsutbetalning” stod det, följt av “Komplettera dina kontouppgifter nedan och fyll i dina uppgifter”.

ANNONS

Meddelandet innehöll en länk som ledde till en falsk hemsida. Sajten såg nästan identisk ut med Pensionsmyndighetens riktiga sida, men var en kopia gjord av bedragare.

På den falska sajten uppmanades folk att lämna ut sina personuppgifter och berätta vilken bank de använder. Information som senare kan användas för att komma åt folks bankkonton.

Dan Holgersson berättar att hans avdelning spårade länken till en hemsida registrerad i Tjetjenien i Ryssland. Han förklarar dock att registreringen av hemsidan är där, men att de som ligger bakom den kan vara vart som helst.

MISSA INTE: Råttor bland bullar och kaffe – på Bröd & Salt

ANNONS

Pensionären som genomskådade bluffen

En av de pensionärer som fick sms:et reagerade rätt från början. Hon kände sig irriterad när hon såg meddelandet och litade på sin magkänsla.

“Jag tyckte det var konstigt att de skickar ut och vill att man ska förnya uppgifterna på sig själv. För det var vad det gick ut på. Så jag tänkte att det här är säkert någon bluff”, berättar hon.

Istället för att klicka på länken gjorde hon det rätta. Hon tog en skärmdump av meddelandet och skickade det till Pensionsmyndigheten för att varna andra.

ANNONS

Sedan raderade hon sms:et utan att öppna länken.

MISSA INTE: Hör den vegetariska sillen hemma vid högtider – för fiskens skull?

Myndigheten jobbar för att skydda pensionärer

När Dan Holgersson fick rapporten från pensionären satte han och hans team igång med att spåra bedragarna. De polisanmälde händelsen och försökte få den falska sajten stängd.

“Oftast får vi en signal om sms eller en annons från kundtjänsten. Då letar vi efter källan och följer länkar för att se om det är rent bedrägeri eller varumärkesintrång”, berättar Dan Holgersson.

Den här gången låg sajten på ett amerikanskt webbhotell som stängde ned den efter ett tag. Men bedragarna gav inte upp så lätt.

Bara en dryg vecka senare kom ett nytt sms med samma länk, fast till en annan sajt som såg likadan ut. I början av juni kom ännu en våg av sms med flera försök med samma upplägg.

Hälften av telefonbedrägerierna börjar med sms

ANNONS

Lotta Mauritzson är nationell samordnare på polisens Nationella operativa avdelning och hon ser hur sms-bedrägerier exploderat, och berättar att ungefär hälften av telefonbedrägerier börjar med ett sms.

Under förra året anmäldes 31 155 telefonbedrägerier enligt polisen. Många av brotten har internationella kopplingar där pengar skickas utomlands eller samtalen kommer från andra länder.

“Telefonbedrägerierna är ett område som vi jobbar aktivt med hela tiden. Det pågår ganska mycket utredningsarbete i samtliga polisregioner kring de här brotten”, säger Lotta Mauritzson.

Polisen försöker hitta kopplingar mellan olika bedrägerier eftersom samma personer ofta begår många brott mot pensionärer på kort tid. 

Så skyddar du dig mot sms-bedragare

För de som lämnat ut sina uppgifter på de falska sajterna finns risk för fortsatta bedrägerier. Dan Holgersson varnar för vad som kan hända näst.

Dan Holgersson att man fortsätter att bli uppringd av folk som påstår sig vara en bank eller liknande. Bedragarna kan använda informationen de fått för att låtsas vara från banken och försöka få till sig mer känslig information.

Finansinspektionen ger tydliga råd för hur man skyddar sig. Använd aldrig ditt bank-id på uppmaning av andra och logga aldrig in på din bank när någon du inte känner ber dig göra det.

ANNONS

Låt heller aldrig någon okänd fjärransluta till din dator och ta över den. Var också uppmärksam på bluffannonser i sociala medier och på sms.

“Jag öppnar aldrig sådant här”, säger pensionären som genomskådade bluffen.

Läs mer om ekonomi:

Kommer Coop gå i konkurs? Blöder 2 700 miljoner kronor

Här sjudubblas hyran – där Kungen är hyresvärd: “Zombiemiljö”

Skattehaveri drabbar dödsbon – hundratals miljoner betalas tillbaka

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

ANNONS
ANNONS