Den som någon gång stått framför sopsorteringen och funderat över vilken behållare man ska slänga vilket glas i, förstår att systemet inte är solklart.


Mest läst i kategorin
Nu menar flera branschföreträdare att vi borde göra processen betydligt enklare – och slopa uppdelningen helt, menar skribenterna av debattartikeln på Expressen.
I Sverige sorterar vi noggrant vårt avfall. Glasflaskor till vänster, burkar till höger, plast, papper, matavfall och så vidare.
“Det finns ett bättre system än att stå och slänga färgat glas till vänster och genomskinligt till höger”, menar skribenterna Tony Clark, Avfall Sverige och Anders Holmestig, Fastighetsägarna
Det har blivit en del av vardagen för många, och särskilt äldre generationer som minns införandet av källsortering under 90-talet vet vilket ansvar som lagts på hushållen. Men nu höjs röster för att göra systemet mer effektivt – utan att tumma på miljömålen.
MISSA INTE: Så gör du för att boka resan billigare – utan att flytta dig ur
Ny teknik gör sorteringen av glas onödig
Det handlar om glas. Idag ska vi skilja på färgat och ofärgat redan hemma eller vid miljöstationen, skriver författarna.
Men det finns moderna metoder att ta hand om sorteringen automatiskt – med hjälp av laser, kamerateknik och optiska läsare.
Enligt branschorganisationen Avfall Sverige och Fastighetsägarna är det både onödigt och opraktiskt att låta konsumenter skilja på glasfärger när tekniken i återvinningsanläggningarna ändå gör det bättre.
I länder som Norge och Danmark har man redan gått över till en gemensam glasfraktion. Där slänger man helt enkelt allt glas i en och samma behållare, och låter återvinningscentralen stå för uppdelningen.
MISSA INTE: Domstol: Ryanair måste återbetala avgift för handbagage
Senaste nytt
Mindre krångel – bättre flöden
För hushållen kan en gemensam glasinsamling innebära mindre osäkerhet och färre behållare att hålla reda på, enligt författarna.
För fastighetsägare och bostadsrättsföreningar innebär det enklare hantering i soprummen, mindre behov av utrymme och färre risker för felsortering.
Och för transportörer blir varje hämtning mer effektiv när färre fraktioner ska hanteras separat.
Systemet blir också billigare att driva i längden. Med färre fraktioner sparar man på insamlingskostnader, logistik och administration – samtidigt som den tekniska sorteringen i efterhand säkerställer att glaset ändå återvinns korrekt.

MISSA INTE: Ät långsammare vid matbordet – och må bättre på köpet
En ny fas i återvinningen av glas
Senast 2027 ska alla svenskar ha tillgång till fastighetsnära insamling av förpackningar. Det innebär att det inte längre räcker med miljöstationer – vi ska kunna sortera direkt vid eller i anslutning till hemmet.
Men det innebär också ett ökat krav på utrymme i bostäder och förråd, menar författarna.
Därför är det extra viktigt att sorteringssystemet inte är mer komplicerat än det behöver vara. Ju enklare det är, desto fler kommer att följa det – och ju färre misstag görs i hanteringen.
Att slå samman färgat och ofärgat glas till en och samma fraktion är ett konkret sätt att förbättra flödet och samtidigt sänka tröskeln för att göra rätt. Det är inte en eftergift till bekvämlighet, utan ett uttryck för att teknik och hållbarhet kan gå hand i hand.
Producenterna kan bidra
En annan aspekt är producentansvaret. Den som sätter en glasförpackning på marknaden är ansvarig för att den återvinns. Det nya systemet gör det enklare för producenterna att ta sitt ansvar – särskilt om glasinsamlingen sker mer effektivt och med lägre kostnader.
En gemensam fraktion innebär inte att miljöarbetet förenklas till förfång för klimatet, menar författarna.
Tvärtom kan det vara ett steg i att modernisera ett återvinningssystem som byggdes för flera decennier sedan – och som nu behöver anpassas till dagens verklighet.
För hushåll där återvinning länge varit en självklar del av livet, är detta en påminnelse om att även hållbara vanor kan förfinas. Målet är fortfarande detsamma: att spara resurser, minska avfall och skydda miljön.
Läs mer om ekonomi:
Experten: Internet blir dyrare – men så här sparar du pengar
Bakvänt: 11 begagnade bilar som ökar i värde 2025
Facken varnar: Den allmänna pensionen räcker inte längre
ANNONS

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.