A-
A+

Rapport: Brist på seniorbostäder hindrar flytt

Ett tryggt och trivsamt seniorboende vill många hitta, men det råder dess värre brist på tillräckligt med bostäder.

Många seniorer äger sitt boende men vill flytta och bo mindre. De hindras dock av svårigheten att hitta rätt bostad då det i många kommuner helt saknas, eller råder brist på, seniorbostäder.

Annelie Sandström

En rapport visar att sju av tio pensionärer som äger sitt boende vill flytta till mindre. Men det är inte helt lätt att hitta rätt form av bostad när det är dags att ta steget att byta boende.

Fler än åtta av tio kommuner, 83 procent, saknar helt eller har brist på senioranpassade bostäder i någon form. En tredjedel av kommunerna, 27 procent, har inte en enda seniorbostad och i 40 procent av kommunerna finns inga trygghetsbostäder alls. Det framgår av en rapport som tagits fram av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Drabbar många

– Att äldre har möjlighet att byta bostad efter behov är avgörande för rörligheten på hela bostadsmarknaden. Om ett äldre par får möjlighet att flytta från villan till något mindre som passar dem bättre kan en barnfamilj köpa deras villa och lämna sin lägenhet. Barnfamiljens lägenhet blir då den första gemensamma lägenheten för ett ungt par, som i sin tur lämnar sina ettor där två ungdomar som saknade eget boende kan flytta in, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Allvarlig brist

Han tycker att den allvarliga bristen på bostäder anpassade för äldre visar att regeringen hittills har gjort för lite på området. Marcus Svedberg efterlyser en ny bostadspolitik för Sveriges pensionärer.

– En bostadspolitik med konkreta reformer som gör det möjligt för äldre att hitta ett tryggt boende och samtidigt löser upp knutarna på bostadsmarknaden, säger Marcus Svanberg.

Annelie Sandström
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.