News55

Hon tog OS-guld – trots att hon var "blind"

Gail Devers
Gail Devers från USA efter segern i 100 meter häck för damer i Bergen Bislet friidrottsspel i juni 2004. (Foto: Cornelius Poppe / NTB /TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 05 aug. 2024Publicerad: 05 aug. 2024

Hon tävlade i OS och kämpade i blindo mot okänd sjukdom – fick beskedet 20 år senare. Gail Devers började springa när hon var 15 och har sedan dess blivit trefaldig OS-vinnare i sprint.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När Gail Devers gick på college slog hon nytt rekord i 100 meter häck och sprint, så ingen blev förvånad när hon med sina 58 kilo muskler kom med i OS-laget 1988.

Devers hade en otrolig styrka och tog sig genom en hinderbana på 12,61 sekunder, rapporterar Business Insider.

Något stod inte rätt till

Det var redan vid den här tiden som något hände med Devers kropp. Hon kände att något inte stod rätt till och konstaterade att hon inte var frisk. Hon kontaktade förgäves läkare efter läkare.

Håret föll av och hennes vikt rasade. Det första OS-deltagandet blev en katastrof.

Väl hemkommen tog Devers nya läkarkontakter. Vid den tidpunkten var hon skinn och ben, hon vägde endast 36 kilo och människor omkring henne trodde att hon var anorektiker eller att hon tog droger.

Det kändes tungt och kommentarerna lämnade djupa avtryck.

ANNONS

Fick slutligen ett besked

ANNONS

Trots att Devers uppenbarligen var sjuk, lyckades ingen läkare fastställa någon sjukdomsdiagnos. Det hette i stället att hon tränade eller stressade för mycket.

Hon visste att hon inte var frisk och gav därför inte upp; hon hade inget val. Ingen annan kände hennes kropp som hon själv; framförallt inte doktorer.

Efter två och ett halvt års bråk med läkare fick Devers slutligen en diagnos: Graves sjukdom, ett tillstånd som orsakar överaktivitet i sköldkörteln och kroppslig obalans.

Hon var lättad över att äntligen ha fått tillbaka sitt liv eftersom hon kunde få rätt behandling.

Stora hemligheten: Synen var katastrofal

Devers kvalificerade sig på nytt till två tävlingar i OS 1992. Hon mådde fysiskt bättre, men nu hade sjukdomstillståndet tagit en ny vändning – hennes syn var katastrofal och hon hade känslan av att se genom tjock dimma.

Ögonvitorna var ständigt röda och ögongloberna buktade utåt, vilket gjorde att hon bar solglasögon överallt.

Det tog två decennier att få sjukdomen fastställd

ANNONS

Vid 1992 års OS snubblade Devers på det sista hindret, ett fall som blev känt, men hon tog guldmedalj på 100 meter sprint.

Under OS 1996 vann hon guld igen på 100 meter sprint och en tredje guldmedalj på 100 meter stafett. Hon tävlade också i OS 2000 och 2004, men fick då inga medaljer.

För bara två år sedan, 2022, fick Devers slutligen den rätta diagnosen för den sviktande synen: Hypertyreos, ett tillstånd som kopplas till Graves sjukdom med överaktiv sköldkörtel.

Det innebar att hon äntligen kunde få en behandling som fungerade.

I dag kallar hon sin ögonsjukdom Ted för att personifiera sjukdomstillståndet som blivit en del av henne.

Traumatiserande att leva med okänd sjukdom

Det är svårt att leva med ett okänt sjukdomstillstånd, speciellt om det har en stor inverkan på livet och vardagen man lever.

I Devers fall blev det extra jobbigt eftersom hon hemlighöll sin försämrade syn för att kunna tävla, men också för att inte oroa barnen.

ANNONS

Sångerskan Celine Dion levde många år med den högst ovanliga sjukdomen, Stiff Person Syndrome, innan en läkare slutligen lyckades fastställa den. I hennes fall blev det extra svårt eftersom i stort sett allt hon gjorde påverkades av SPS.

Läs också:

Celine Dion: “Sjukdomen påverkar hela mitt liv”

De hade samma ovanliga sjukdom – blev blixtkära

Fem döda i ovanlig sjukdom

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS