News55

Celine Dion: "Sjukdomen påverkar hela mitt liv"

Celine Dion inför en världsturné 2019
Celine Dion meddelar offentligen om hennes världsturné Courage World Tour vid ett event i Los Angeles (Photo by Richard Shotwell /Invision /AP/TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 16 juni 2024Publicerad: 13 juni 2024

En på miljonen drabbas av den svåra muskelsjukdomen Stiff person syndrome och nu berättar världsartisten Celine Dion om hur den påverkar hennes liv, både privat och som sångerska.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“När jag ska sjunga får jag känslan av att någon stryper mig. Stämbanden trycks ihop och driver upp rösten i ett tonläge som jag inte kan ändra, varken neråt eller uppåt, berättar Celine Dion för NBC News där hon intervjuas av journalisten Hoda Kotb

Stelheten kan drabba alla delar av kroppen precis när som helst. Det kan vara magen, ryggen, händer och fingrar. Ett avsnitt ur den filmade intervjun visas på Youtube

På liknande sätt som rösten kan låsas i ett tonläge, kan även fingrar frysa mitt i en rörelse när hon lagar mat, vilket hon i vanliga fall tycker om att göra. I bland blir låsningen så kraftig att ben kan knäckas, vilket har hänt. Bland annat har Celine Dion brutit ett av sina revben. Den kroppsliga låsningen uppstår genom kramper eller kraftiga muskelspasmer som är helt utom hennes kontroll.

Celine Dion
Celine Dion uppträder på sin första världsturné Courage vid Videotron Centre, 18 september 2019 i Quebec. (Foto: Jacques Boissinot/The Canadian Press via AP / TT)

Svårt att upptäcka sjukdomen

Stiff person syndrome är en mycket svårdiagnostiserad sjukdom och det tog Celine många olika läkarbesök innan en läkare slutligen lyckades fastställa sjukdomen genom ett blodprov 2022. Det är en obotlig, progressiv sjukdom som är extremt ovanlig. Ungefär en på miljonen drabbas vilket motsvarar ungefär 10 000 personer i världen.

Fem dagar i veckan går Celine Dion i fysisk terapi för att stävja sjukdomsförloppet så mycket som möjligt och tar även mediciner för att lindra symptomen. Sjukdomen påverkar allt i hennes liv och kommer alltid att finnas i hennes kropp. Hon har till exempel inte kunnat uppträda sedan 2019, men är fast besluten att ta sig tillbaka till scenen.

ANNONS

Vad som helst kan utlösa kramperna

ANNONS

Stiff person syndrome är en oberäknerlig sjukdom. I stort sett vad som helst kan utlösa kramper och muskelspasmer som orsakar kroppslig låsning – plötslig glädje, rädsla, ljud och oväntade situationer kan utlösa spasmer. Att anstränga sig för mycket är också förenat med risker.

“Lycka, ljud och oväntad beröring kan utlösa kramper, så jag vill egentligen inte tänka så mycket på det här, men jag måste vara medveten om det,” berättar Celine Dion.

Celine Dion uppträder
Celine Dion uppträder på Videotron Centre, 18 september 2019 i Quebec. Trots sjukdomen är hon fast besluten att vara tillbaka på scenen så fort som möjligt. (Jacques Boissinot/The Canadian Press via AP)

Vad är stiff-person-syndrome?

Sjukdomen upptäcktes på 1950-talet i USA och har ännu ingen svensk översättning. Det är en autoimmun, progressiv sjukdom och drabbar personer i vuxen ålder som ofta har andra autoimmuna sjukdomstillstånd, berättar Doktorn.

Symptomen är muskelstelhet som vanligtvis gör sig till känna i bål, armar och ben. Man blir känslig för plötslig beröring, ljud och känslomässiga upplevelser. Det finns ännu inget botemedel, men ju tidigare sjukdomen upptäcks, desto bättre ser chanserna ut att kunna lindra symptomen.

Läs också:

Celine Dions sjukdomskamp blir dokumentär

ANNONS

Celine Dion om sjukdomen: Hoppas på mirakel

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS