News55

Här är boken som ska hjälpa personer med demens

Artikelbild
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 08 maj 2017

”En bok för dig med demenssjukdom” är den första boken att rikta sig till den som drabbats av någon typ av demenssjukdom. – Det finns många böcker som riktar sig till anhöriga och vårdpersonal men inte för de som drabbats själva, säger bokens författare Kari Molin till News55.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Boken ”En bok för dig med demenssjukdom” är den första i sitt slag att rikta sig till personer som nyligen fått veta att de har drabbats av demens.

Boken är uppbyggd på intervjuer med människor som själva har en demenssjukdom och förhoppningen är att deras erfarenheter ska kunna hjälpa andra som befinner sig i en liknande situation. Man kan även ta del av handfasta tips och råd om allt ifrån bilkörning, fullmakter och hur man trots sjukdomen kan övervinna svårigheter i vardagen.

– Det finns många böcker som riktar sig till anhöriga och vårdpersonal men inte för de som drabbats själva. Man säger ofta att demenssjukdom är “den anhörigas sjukdom”, något som många drabbade tycker är jobbigt, säger bokens författare Kari Molin till News55.

”Okej, nu får jag rätta mig efter det här och göra det bästa av det. Jag fick bekräftat att något inte stämde. Och det kunde vara mycket värre. Jag är ju fortfarande Ingrid och har inte försvunnit för att jag fått en diagnos. Det är en sorg, men också en nystart. Nu har jag tid med mig själv. Solen skiner, blommorna är jättefina och humlorna surrar. Man tar så mycket för givet annars. Jag får ta för mig av livet som det är nu”.

Ingrid Lindberg heter personen som säger detta. Ingrid har Alzheimers sjukdom och är en av alla som delar sin historia och sina upplevelser i boken.

– Tro det eller ej så är jag mindre rädd för att drabbas av demenssjukdom nu än jag var innan jag började arbetet med boken, avslutar Kari Molin till News55.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS