Att bygga en stabil ekonomi handlar inte bara om siffror och strategier, menar sparpsykologen Niklas Laninge.

Mest läst i kategorin
Psykologin bakom dina beslut spelar en minst lika stor roll.
Ditt beteende, dina känslor och dina impulser kan bli avgörande för hur väl ditt sparande utvecklas, både på gott och ont.
“Investerarens största fiende är deras egna beteende”, säger Laninge i studion.
MISSA INTE: Bedragare byggde exakt kopia av Pensionsmyndighetens hemsida. News55
Se bortom siffrorna
“Människor lägger för stor vikt vid siffror för att de är lätta för hjärnan att förstå. Det där p-talet är högre än det andra. Den siffran är mindre än den,” säger sparpsykologen.
Det finns en risk i att stirra sig blind på det som är lätt att mäta. Om du bara fokuserar på siffror missar du ofta viktiga kvalitativa faktorer, som företagets ledarskap, vision eller hållbarhetsarbete.
För att fatta kloka beslut behöver du också väga in sådant som inte ryms i diagram och tabeller. Låt inte kvantifierbara data ta all plats i din analys.
Senaste nytt
Låt inte känslorna styra
“Vi vet att det i regel inte är någon som kan tajma marknaden, och att det inte är någon som vet vad som ska komma,” säger Laninge.
När marknaden faller och nyhetsrubrikerna varnar för nedgångar är det lätt att känna oro.
Många väljer då att sälja sina investeringar av rädsla för större förluster.
Men i de flesta fall leder den typen av känslomässiga beslut till sämre resultat på lång sikt. Genom att hålla dig lugn och undvika panikförsäljning ökar du dina chanser att lyckas som investerare.
Försök istället att påminna dig om din långsiktiga plan, även när det känns som mest osäkert. Att agera utifrån stress eller ångest är en av de största fällorna som hindrar ekonomisk framgång.
Låt inte flocken bestämma åt dig
Det är mänskligt att vilja göra som andra. När du ser att många köper en viss aktie eller fond kan det kännas tryggt att följa efter, förklarar sparpsykologen.
Men att lita på vad majoriteten gör är inte alltid rätt väg för dig. Det som fungerar för andra passar inte nödvändigtvis din ekonomi, din risknivå eller dina mål.
I stället för att blint följa populära investeringar, ta dig tid att undersöka om det verkligen är rätt val för just dig. Undvik att låta andras beslut bli din kompass.
Sparpsykologen: Så tar du bättre ekonomiska beslut
För att använda sparpsykologi till din fördel behöver du först bli medveten om de psykologiska fallgroparna.
Ett bra första steg är att begränsa informationsflödet. Ju fler nyheter du tar in, desto större är risken att du påverkas av kortsiktiga signaler.
Välj några pålitliga källor och undvik att låta varje svängning på marknaden styra dina känslor.
Små påminnelser, i form av anteckningar eller notiser, kan hjälpa dig att hålla fokus på dina långsiktiga mål.
Din största utmaning är dig själv
Det är lätt att tro att det är marknaden, inflationen eller räntorna som är den största utmaningen för ditt sparande.
Men i verkligheten är det dina egna känslor och beteenden som ofta står i vägen. Genom att förstå och hantera de psykologiska mekanismerna bakom dina beslut kan du lägga grunden för ett mer framgångsrikt sparande.
Se även:
Så lyckas du med ditt fondsparande – expertens tre enkla steg. News55
Där går gränsen – då har du för mycket pengar på sparkontot. News55

Julia Lundberg har arbetat på både Dagens PS och Realtid med ekonomijournalistik tidigare. Som skribent News55 fokuserar hon på alla ämnen som berör seniorer. Inte minst ekonomi och privatekonomi, men även hälsa, husdjur, familj och det goda i livet.

Julia Lundberg har arbetat på både Dagens PS och Realtid med ekonomijournalistik tidigare. Som skribent News55 fokuserar hon på alla ämnen som berör seniorer. Inte minst ekonomi och privatekonomi, men även hälsa, husdjur, familj och det goda i livet.