News55

Driver Ica-butiker trots grov kriminalitet

Ica
Flera Ica-handlare fortsätter driva sina butiker trots att de dömts för grov brottslighet. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 04 sep. 2024Publicerad: 04 sep. 2024

Tidningen Handelsnytt slänger ut frågan hur kriminell man får vara och ändå driva Ica-butik – och radar upp en lista på grova brott som misshandel, sexköp, våldtäkt, krogvåld, skattebrott och liknande som Ica-handlare gjort sig skyldiga till.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ica-handlare har ingen HR-chef som kan stoppa deras affärer, det har däremot anställda, skriver Handelsnytt och konstaterar att det krävs en slutgiltig dom för att Icas ansvarsnämnd över huvud taget ska agera mot en brottsdömd Ica-handlare.

“Nämnden har därför ännu inte tvingat bort de åtta Ica-handlare som 2023 dömdes för grovt insiderbrott för att ha gjort otillåtna aktieklipp när Ica köptes ut från börsen”, framgår det bland annat i tidningens omfattande granskning.

Så resonerar vd:n för Icas ansvarsnämnd

I flera fall har de fällda Ica-topparna överklagat sina domar i tingsrätten till hovrätten, och där väntas påföljderna prövas först 2026.

“Vår hantering måste vara rättssäker. Om vi agerade godtyckligt skulle det skapa osäkerhet i handlarkåren”, säger Göran Blomberg, vd i Ica-handlarnas förbund och ledamot i Icas ansvarsnämnd, i artikeln.

Professor Magnus Frostenson, som forskat om företagsetik, slår fast att varumärket och förtroendet kan skadas om företagsledare begår brott.

Ändå får flera fängelsedömda Ica-handlare fortsätta driva sina butiker.

ANNONS

Misshandlade och kränkte tiggare på gatan

ANNONS

Sverige har över 1 500 Ica-handlare och Handelsnytts kartläggning visar att bilden av den alltid så trevlige “Ica-Stig” i reklamen väsentligt avviker från verkligheten på flera håll.

Ett i raden av graverande exempel:
En Ica-handlare dömdes till två månaders fängelse sedan han gett en hemlös tiggare i Stockholm ett knytnävsslag i ansiktet och kastat ut hans saker på gatan.

Ica-handlarna är verksam i Dalarna och har fått fortsätta driva sin butik efter ett åtgärdsprogram.

Läs även: Ica kan inte lova sänkta matpriser News55

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS