News55

Skräckrapport: Så vanligt är våld mot äldre

äldre
Ny rapport avslöjar hur utbrett det är med våld och övergrepp mot äldre. (Foto: Pontus Lundahl/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 16 sep. 2024Publicerad: 16 sep. 2024

Jämställdhetsmyndigheten slår nu larm om hur utbrett det är med våld och övergrepp mot äldre. Ofta i det fördolda.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Våldet måste uppmärksammas mer”, säger Catarina Gustafsson, utredare och expert på Jämställdhetsmyndigheten, berättar Svenska Dagbladet.

De senaste tolv månaderna har många över 60 år blivit utsatta för våld.

Uppåt 15 procent äldre våldsoffer

Jämställdhetsmyndigheten uppskattar att 10-15 procent av 60-plussarna utsatts för våld under det senaste året.

Det sker utan insyn från omgivningen och de äldre offren lider i det tysta.

Och det är inte bara omsorgspersonal som utövar våld mot äldre, även närstående, anhörigvårdare, grannar på särskilda boenden och andra personer som de drabbade har en beroendeställning till begår våldsövergrepp mot de hjälplösa åldringarna, enligt kartläggningen som Jämställdhetsmyndigheten gjort.

Sexövergrepp och gömda mediciner

“Det kan handla om psykiska övergrepp som hot och kontroll, men även om fysiskt, ekonomiskt och sexuellt våld. Dessutom är försummelse vanligt, det vill säga att man inte får den vård som man behöver eller undanhålls sina mediciner”, säger Catarina Gustafsson till SvD.

ANNONS

Jämställdhetsmyndigheten efterlyser inte bara mer uppmärksamhet på våldet mot de äldre utan också att våldsoffren får in formation om hur de kan få stöd och skydd.

Vården och omsorgen måste också utbildas på området och ställa frågor rutinmässigt till de äldre om förekomsten av våld, anser Catarina Gustafsson.

Våldtog 84-årig kvinna

Svenska Dagbladet som refererar till rapporten – Ett värdigt liv – att åldras fredad från våld – uppger att två män nyligen stängdes av från sina hemtjänstjobb i Uppsala kommun efter misstankar om sexuella övergrepp mot äldre.

Upsala Nya Tidning har rapporterat om att en annan man blivit avskedad efter misstankar om våldtäkt mot en 84-årig kvinna. Här berättar offret själv om övergreppet.

Läs även: Forskare larmar: Övergrepp mot äldre ökar News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS