News55

50-plussarna tror mest på stigande bostadspriser

bostadspriser
50-64-åringar är mest optimistiska om bostadspriserna. (Foto: /TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 24 okt. 2024Publicerad: 24 okt. 2024

När pressen med höga räntor nu lättar ser fler ljuset i tunneln på bostadsmarknaden och 50-64-åringar utmärker sig med störst optimism om bostadspriserna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Länsförsäkringars boprisbarometer för oktober svarar över hälften av alla deltagande svenskar att de tror på högre bostadspriser på ett års sikt.

Det är en ökning med 6 procentenheter från mätningen i september månad då andelen var 46 procent.

“Riksbankens senaste räntesänkning och planer på att ytterligare sänka räntan i närtid ger stöd åt hushållens optimism och en förväntad prisuppgång på bostadsmarknaden”, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, i ett pressmeddelande.

Då blir bolånet 2 500 kronor billigare – varje månad

Han förklarar att Länsförsäkringars prognos pekar på att den rörliga boräntan kan sjunka med runt 1 procent från nuvarande nivåer.

Det skulle betyda cirka 2 500 kronor mindre i månaden i räntekostnader för ett bolån på 3 miljoner kronor.

“Det underlättar bostadsköp på högre prisnivåer”, konstaterar Stefan Westerberg.

ANNONS

Optimismen har ökat sedan början av förra året

ANNONS

Länsförsäkringars boprisbarometer ökade till 43 procentenheter i oktober månad, en ökning med 3 enheter från mätningen i september månad.

Boprisbarometern avser differensen (nettotalet) i procentenheter mellan andelen hushåll som tror på högre bostadspriser om ett år jämfört med andelen som tror på lägre bostadspriser.

Andelen svenskar som tror på högre bostadspriser har generellt sett ökat sedan början av 2023 samtidigt som andelen som tror på lägre priser succesivt har minskat. Nu tror bara 8 procent av svenskarna på fallande bopriser på ett års sikt.

Andelen som tror på oförändrade bostadspriser är 35 procent.

Räknar med toppnivåer av bostadspriserna

“De senaste årens höga inflation har gjort att bostadspriserna har sjunkit mer än vi kanske tänker på. När pengarna tappar 20 procent i värde innebär det att både bostadens pris och bostadslånet i praktiken sjunker lika mycket. Men nu diskuteras både en dubbelsänkning av styrräntan och lättnader i amorteringskravet samtidigt som reallönerna stiger. Vi bedömer därför att bostadspriserna kan nå nya toppnivåer redan inom ett par år”, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, i en kommentar.

50-64-åringar är mest optimistiska

Mest ljust på boprismarknaden är det i Västsverige. Däremot märks inga större skillnader mellan män och kvinnor.

ANNONS

Mellan olika ålderskategorier sticker 50–64-åringarna ut med störst hopp om stigande bostadspriser. För denna åldersgrupp uppgick boprisbarometern till 50.

Läs även: Det lättar för dig som vill köpa bostad News55

Läs mer: Bostadsägare i vänteläge – spår högre priser Dagens PS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS