News55

Ändrad detaljplan tvingar MS-sjuk att flytta

En flyttlåda. En ändring i detaljplanen gjorde att huset hon bodde i inte längre ansågs vara en hyresfastighet så när det såldes blev hon tvungen att flytta
En ändring i detaljplanen gjorde att huset hon bodde i inte längre ansågs vara en hyresfastighet så när det såldes blev hon tvungen att flytta. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 10 sep. 2024Publicerad: 10 sep. 2024

Sedan 1985 har MS-sjuka Catharina Gustafson bott i en hyreslägenhet i ett parhus, men en förändrad detaljplan gör att hon inte får bo kvar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I december 2022 beslutades att ett parhus På Renströmska sjukhusområdet i Kålltorp i Göteborg skulle säljas, men de hyresgäster som bodde i huset fick dock inte veta det förrän i oktober 2023, det skriver Hem och Hyra.

Förändrade besittningsrätten

En ändring av detaljplanen år 2017 hade gjort att parhuset blev en egen fastighet, tidigare ingick det i den enda stora fastighet som sjukhuset utgjorde.

Det här ändrade byggnadens taxeringskod hos Skatteverket från hyresfastighet till privatvilla/småhus, vilket ändrade den besittningsrätt en hyresgäst har.

Det här gjorde att de hyresgäster som bodde i parhuset plötsligt inte längre hade full besittningsrätt och därmed skulle bli tvungna att flytta om en husköpare själv ville bo i huset.

Hyresgästerna, Catharina Gustafson och hennes granne informerades dock inte om att deras besittningsrätt hade ändrats, men de visste att en försäljning var på gång.

ANNONS

Flyttar till liten lägenhet

Catharina Gustafson har bott i huset i 39 år. Efter att hon fått beskedet att hon måste flytta tog det mer än ett halvår innan hon fick veta vart hon skulle ta vägen.

ANNONS

Nu har Göteborgs stadsfastighetsförvaltning ordnat en ersättningslägenhet åt henne, hon har fått en tvåa i de gamla sköterskebostäderna som ligger strax bredvid parhuset.

Hon och hennes sambo flyttar nu från den 105 kvadratmeter stora bostaden i parhuset till en liten lägenhet på 44 kvadratmeter.

“Bedrövligt”

Catharina Gustafson är sjukpensionär på grund av MS, hon har svårt att gå och använder rullator. Den nya lägenheten ligger på andra våningen och det finns ingen hiss.

Hon tycker att det är bedrövligt och att hon och hennes granne har behandlats på ett nonchalant sätt.

“Jag kämpar på. Jag kan gå upp och ned i alla fall två–tre gånger om dagen. Det är klart jag inte tycker om det, men jag får ta det onda med det goda. Det är jättebra att jag kan bo kvar i samma område”, säger hon till Hem och Hyra.

Hushållen tror på högre bostadspriser igen

“Hushållens boprisförväntningar får återigen vind i seglen efter Riksbankens senaste räntesänkning”, säger SEB:s privatekonom.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS