News55

Bankens kunder får inte förhandla om sin boränta

Swedbanks logga. Swedbanks kunder med tremånadersränta har en avtalad rabatt som gäller i ett års tid och kan därför inte förhandla om sin rörliga boränta som ju har en bindningstid på tre månader
Swedbanks kunder med tremånadersränta har en avtalad rabatt som gäller i ett års tid och kan därför inte förhandla om sin rörliga boränta, som ju har en bindningstid på tre månader. (Foto: Caisa Rasmussen/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 04 sep. 2024Publicerad: 03 sep. 2024

Swedbanks kunder som vill förhandla om sin rörliga boränta, vars bindningstid är tre månader, får veta att det inte går.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Olika banker agerar på olika sätt, SBAB har sedan i höstas sänkt listpriset på sin rörliga boränta med 0,7 procentenheter trots att styrräntan bara sänkts med 0,5 procentenheter, det rapporterar Svenska Dagbladet.

Handelsbanken och Swedbank är störst på bolån i Sverige och de har sänkt med 0,45 procentenheter. Nordea och SEB har sänkt med 0,5 procentenheter.

“Sätts i tolv månader”

Om din bank släpar efter kan du försöka förhandla sin ränta, men Swedbanks kunder som ber att få förhandla får nej till svar.

“Jag har märkt att Swedbank inte har sänkt den rörliga räntan lika mycket som andra banker. Nu i veckan kom dessutom statistik från Finansinspektionen som visar att bankernas marginaler på bolån ökar”, säger en Swedbankkund som vill vara anonym, till SvD.

När hon mejlade banken och bad att få förhandla sin rörliga boränta men fick nej.

”Det går inte att se över ränterabatten var och varannan månad. Den sätts i tolv månader av en anledning och skall ses över när den löper ut”, är det svar hon fick, skriver SvD.

Charlotte Nilsson, pressansvarig på Swedbank bekräftar att det är så: ”Kunder med tremånadersränta har en avtalad rabatt som gäller i ett års tid”, säger hon till SvD.

ANNONS

En Swedbankkund som förhandlade sin rörliga ränta i maj i år måste alltså vänta till maj 2025 innan den kan förhandla om sin rörliga boränta.

ANNONS

Kan binda på längre tid

Vill kunden binda sitt lån på en längre tid än tre månader går det dock enligt Charlotte Nilsson att göra det när som helst.

Hon förklarar att anledningen till att en förhandlad rabatt på ett rörligt bolån med en bindningstid på tre månader är tolv månader, är att kunden ska känna sig trygg med att den avtalade rabatten gäller en bestämd tid.

I kundernas avtal med Swedbank heter det dock inte ränterabatt utan ”tillfällig ränteavvikelse”, skriver SvD.

Eva Lindström, jurist på Konsumenternas bank- och finansbyrå säger att ett avtal mellan banken och kunden dock inte hindrar banken från att låta kunden förhandla under avtalstiden.

I jämförelse med övriga storbanker utmärker sig Swedbanks policy för ränterabatten. Handelsbanken, Nordea och SEB uppger att deras kunder med rörlig boränta kan kontakta dem för omförhandling när som helst, det skriver SvD.

Var en besvärlig bankkund och tjäna tusenlappar

Du kan spara mycket pengar genom att bli en besvärlig bankkund och förhandla din boränta, nöj dig inte med bankens första erbjudande.

ANNONS

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS