News55

Prognosen som sticker hål på nya bolånereglerna

Drömmen om en solig balkong. Allt mer oöverstiglig när om svenska hushåll inte har den inkomst som krävs.
Drömmen om en solig balkong. Allt mer oöverstiglig när om svenska hushåll inte har den inkomst som krävs. (Foto: Anders Wiklund / TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 19 nov. 2024Publicerad: 19 nov. 2024

Analyser kring bolånereglerna. Plötsligt är de överallt. Men kommer en lättnad av amorteringskravet verkligen välkomna fler in på bostadsmarknaden – och var lämnar det bostadspriserna? Här kommer ännu en prognos – och den lovar inte guld och gröna skogar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Välkommen in i stugvärmen, eller vackert stå kvar i kylan?

I en tid då ett köp av en bostadsrätt i i Sveriges tre största städer kräver en inkomst som endast drygt tre av tio löntagare har, är det trots allt en rimlig fråga.

Om än, med undantag för de där tre löntagarna, som varje månad får in mellan 37 000 till 44 000 kronor på kontot, och därmed kan köpa en etta i Stor-Stockholm respektive centrala Stockholm.

Stigande efterfrågan höjer priserna

Går vi tillbaka till de återstående sju, står de allt jämt och trampar i tamburen.

För även om lättnader i bolånereglerna syftar till att ge fler människor möjlighet att köpa bostad, kan effekten ändå bli den motsatta.

Detta enligt en analys som Länsförsäkringar delat med SVT.

Skälet till deras slutsats, är, till att börja med, att en förändring av bolånereglerna, kommer elda på efterfrågan, vilket i sin tur kommer att få priserna att skjuta iväg.

ANNONS

Det menar Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.

Detta givet den statliga utredning som föreslagit att nuvarande amorteringskrav ska ersättas med ett generellt krav på 1 procent för lån över 50 procents belåningsgrad. Vidare att bolånetaket höjs från 85 till 90 procent av bostadens värde, för att möjliggöra större lån.

ANNONS

En bra sak – eller?

Frågar du Stefan Westerberg blir svaret nja på den frågan, med hänvisning till Länsförsäkringars beräkningar.

Stiger bostadspriserna med 11 procent, förutsätter det nämligen att bankernas krav på de höga inkomster vi ser i dag, sannolikt lär kvarstå – om ett lån ska beviljas.

“Högre bostadspriser ökar hushållens skulder, och kräver högre inkomster för att klara bankernas stresstester. Stresstesterna görs för att bedöma låntagarens ekonomiska marginaler och konkret om personen kan betala tillbaka lånet”, säger Westerberg till SVT.

Faktorer som sammantaget bidrar till att de som i dag står utanför bostadsmarknaden, ofta unga personer, fortsatt kan få svårt att köpa den där ettan i Stockholm.

Läs mer om bolånereglerna:

ANNONS

Lista: Här har unga inte råd med 29 kvadrat. Dagens PS

Nya regler för bolån – så påverkas din plånbok. News 55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]