News55

Så förhandlar du ned din boränta

Vid förhandlingsbordet. Här är åtta tips som kan hjälpa dig att förhandla ned din boränta
Här är åtta tips som kan hjälpa dig att förhandla ned din boränta. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 16 sep. 2024Publicerad: 16 sep. 2024

Förhandla ned din boränta så att du får lägre räntekostnader, gör du inte det kanske du får betala bankens listränta, som är den högsta räntan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Boupplysningen ger åtta tips om hur du kan förhandla ned din boränta.

Förhandla ofta

Acceptera inte en dålig boränta, när du tycker att din ränta har försämrats jämfört med andra bankers erbjudanden ska du förhandla med din bank.

Samla in andra bankers erbjudanden så att du vet vad du talar om när du ska förhandla.

ANNONS

Jämför list- och snittränta

Listräntan är den ränta banken visar på sin webbplats och det är den högsta räntan du som kund kan få.

Snittränta är den genomsnittsränta som bankens kunder betalar, den visar hur mycket bankens kunder i snitt lyckats pruta ned sina boräntor.

När banken erbjuder dig en boränta ska du jämföra den med snitträntan, du bör ha som mål att få en ränta som är lägre än snitträntan.

ANNONS

Beställ amorteringsunderlag

Ett amorteringsunderlag visar villkoren för ditt lån, när någon ska flytta sitt bolån till en annan bank kräver den nya banken ett amorteringsunderlag.

Om du beställer ett amorteringsunderlag kommer därför din bank tro att du är på väg att byta bank och din bank vill troligtvis ha kvar dig, då kan banken bland annat erbjuda dig en lägre ränta.

Ränterabatt

Tänk på att ränterabatter ofta är tidsbegränsade så om du erbjuds en sådan behöver du hålla koll på när den löper ut.

Innan din gamla ränterabatt löper ut bör du försöka förhandla till dig en ny rabatt.

Banker vill ha nya kunder

När du ska ansöka om ett bolån bör du kolla med minst tre olika banker, tala om för dem att du även diskuterar med andra banker.

ANNONS

När banken vet att du som potentiell kund kan välja en annan bank får du ett bättre förhandlingsläge eftersom banken går miste om ett tillfälle att tjäna pengar om du inte väljer den.

Vill ha kvar sina kunder

Framhäv för banken att du är en värdefull kund, banken vill behålla sina kunder länge, som kund kan du vara värd flera minjoner i intäkter för banken och det är upp till banken att se till att du vill vara kvar.

Vill ha helhetskunder

Ju fler av bankens tjänster du använder, desto mer tjänar banken på dig. Därför ska du, om du byter bank, inte lägga över en enda tjänst från din gamla bank utan att den nya banken betalar för det.

Det kan vara genom att ge dig lägre boränta, låta dig slippa avgifter eller någonting annat.

Vill ha trygga kunder

Alla pengar en bank lånar ut innebär en risk, ju högre de bedömer att risken är, desto högre ränta tar de ut och ju mindre risk det är att låna ut pengar till dig, desto billigare bör ditt lån bli.

ANNONS

Det är viktigt för banken att ha kunder som de vet kommer betala för sig. Därför kan du visa för banken att du har en stabil ekonomi och att den bostad du ska köpa är en säker investering.

Om du tjänar tillräckligt, har en ordnad ekonomi och har få eller inga skulder ska du berätta det, då ser banken det som att risken för att du inte ska betala är liten, det skriver Boupplysningen.

Expert: Kräv banken på svar på sju frågor

Banken tjänar multum på ditt bolån och i jämförelse med hur mycket våra bolån kostar oss är vår makt som konsumenter inte proportionerlig, därför behövs lite förhandlingshjälp.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS