News55

Kungafamiljens privata lyxboenden

Kungafamiljens lyxboenden
Kungafamiljen har inte bara de kungliga slotten att husera i. De själva har även en ansenlig mängd boenden spridda över hela världen. Här är några av de mest uppmärksammade. (Foto: Kungahuset/Jonas Ekströmer)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 14 maj 2024Publicerad: 13 maj 2024

Utöver de officiella 10 kungliga slotten har kungafamiljen själva ett antal fantastiska privata boenden spridda över världen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Som turist har du säkerligen varit på något av de svenska officiella kungliga slotten med det stora majestätiska Kungliga Slottet i Gamla Stan i Stockholm som det mest kända.

Men parallellt med dessa pampiga kungaborgar har även familjen Bernadotte själva, ett antal privata boenden utspridda i världen. Vissa ämnade för bostad, andra för rekreation eller representation.

Att räkna samman alla fastigheternas värde blir en gissningslek. Deras olika placeringar och marknadsvärden gör att det blir näst intill en gissningslek för att komma rätt. Men att det handlar om flera 100 miljoner i ett gemensamt marknadsvärde, det är klarlagt.

Prins Bertils Villa Miráge

Kungafamiljens vackra villa vid Medelhavet kommer nog alltid vara förknippad med prins Bertil och prinsessan Lilian. Det var hit de åkte när de ville vara ifred och njuta av Medelhavets varma och vackra vatten.

Den sju rum stora villan köptes av prins Bertil redan 1946 för att ha som en privat oas i livet. Villan ligger i utkanten av den lilla staden Saint Maxime och har bland annat en egen avskild strand, vilket gör det ytterst attraktivt på marknaden.

Kungen ärvde villan efter prins Bertils bortgång 1997 och har sedan dess besökt villan med familjen så ofta han kan.

Det är också här som Kungens J-Craft “Polaris” har sin hemmahamn. Båten som Kungen köpte år 2000 och som sedan dess har fått ett antal renoveringar och uppdateringar.

ANNONS

Skulle villan säljas idag, torde prislappen hamna någonstans runt 100 miljoner kronor.

ANNONS

Det vackra Sollidens slott på Öland

Det pampiga Sollidens slott byggdes i italiensk stil med Axel Munthes villa på Capri som förlaga. (Foto: Sollidens slott)

Det är lätt att tro att även det vackra Sollidens slott på Öland tillhör de “stora” officiella kungliga slotten, men detta vita slott, byggt i italiensk stil 1906 till den då blivande drottning Victoria, är faktiskt kungafamiljens privata sommarbostad.

Mycket av inspirationen hämtade Victoria från Axel Munthes vackra villa San Michele på Capri och Victoria själv valde var slottet skulle ligga.

Som arkitekt anlitades den då mycket populäre Torben Grut, som bland annat ritade Stockholms Stadion till de olympiska spelen 1912.

Här har sedan dess gerenationeer av kungafamiljens tillbringat sina somrar. Numera bor Kungen och Silvia själva i slottets huvudbyggnad, medan Madeleine och Carl Philips familjer får samsas om ytan i Kavaljersvillan strax intill.

Skulle slottet säljas idag borde de ha ett marknadsvärde på drygt 100 miljoner kronor.

ANNONS

Villa Skönvik i Kalmarsund

I villa Skönvik kan Victoria och Daniel få leva ett privat liv borta från all uppmärksamhet. (Foto: TT)

Med de växande barnbarnen till Kungen och Silvia, blev platsen på Solliden till slut för trång för Victoria och Daniel.

De lät då skapa sig Villa Skönvik, en egen nybyggd sommarbostad strax intill Solliden vid Kalmarsund. Villan stod färdig 2013 och ligger i utkanten av Sollidens stora slottspark.

På 328 kvadratmeter kan nu kronprinsessan och Daniel med barnen få en egen avskild plats i det helt moderna huset. Designen är trendigt med stora fönster från golv till tak.

Huset kostade drygt 10 miljoner att färdigställa 2013 och skulle idag hamna på en prislapp runt 25 miljoner kronor om det kom ut på marknaden.

Carl Philips Ökenäs Gård

Det var en helt oväntad gåva som nådde prins Carl Philip när han fick ärva den mycket välskötta gården Ökenäs gård utanför Trosa.

ANNONS

Givare var sjövärnsofficeren Bertil Jonsén som Carl Philip hade jobbat med under sin militärtjänstgöring.

Den 100 hektar stora vackra gården har sedan dess varit Carl Philip och Sofias sommaridyll där barnen har fritt spelrum i byggnadens 230 kvadratmeter. Det var också här som Carl Philip friade till Sofia.

Skulle Ökenäs gård komma ut på marknaden idag, skulle den ha ett marknadsvärde på minst 20 miljoner kronor.

Prinsessan Sofias lägenhet

Sydafrika och Kapstaden har blivit en av de plaster som prinsessan Sofia ofta återkommer till i sitt arbete med organisationen Project Playground.

För att förenkla livet i Kapstaden, köpte Sofia en 72 kvadratmeter stor lägenhet i de centrala delarna av staden 2014. Här finns både pool och gym i fastigheten och den har blivit en skön oas för Sofia och Carl Philip att dra sig undan till.

Priset för lägenheten 2014 var 1,9 miljoner kronor.

Villa Solbacken i Stockholm

ANNONS
Villa Solbacken på Djurgården i Stockholm innan den omfattande renoveringen som gjorden inför att prins Carl Philip och Sofia skulle flytta in. (Foto: WikiCommons/Holger.Ellgaard)

I vackra Villa Solbacken på Djurgården i Stockholm bodde prins Bertil och Lilian ända tills Lilian gick ur tiden 2013.

Villan hade dock redan 1997 testamenterats till prins Carl Philip, men som först efter Lilians bortgång fick tillgång till fastigheten.

Det vackra 300 kvadratmeter stora huset byggdes 1930 och köptes av prins Bertil 1949. Under de senaste åren har villan genomgått en omfattande renovering till dagens fina skick.

I villan, som värderas till runt 40 miljoner kronor, finns bland annat fyra sovrum på övervåningen och kök och sällskapsrum på undervåningen.

ANNONS

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS