News55

Flera banker sänker rörliga boräntor

Artikelbild
Flera banker sänker nu räntorna på de rörliga bolånen. Arkivbild. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 15 maj 2024Publicerad: 15 maj 2024

Hushåll med bolån kan i vissa fall nu få lägre boendekostnader. I kölvattnet av Riksbankens räntesänkning och lägre inflationsutfall än väntat för april så går nu flera aktörer vidare och sänker boräntorna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Redan samma dag som Riksbanken sänkte styrräntan från 4,00 till 3,75 procent, meddelade de fyra storbankerna att de följer efter med sänkning av tremånadersräntan. Nu meddelar bland annat Danske Bank att man också sänker listräntan med 0,25 procentenheter på tre månaders löptid till 5,54 procent.

Skandiabanken i sin tur reglerar ned listräntan med 0,10 procentenheter till 5,34 procent gällande tre månades bindningstid. Listräntorna för räntebindningstider mellan ett och fem år lämnas samtidigt oförändrade.

Statliga SBAB gör också ytterligare sänkningar där tremånadersräntan sänks med 0,15 procentenheter medan ettårsräntan sänks med 0,05 procentenheter.

I samband med räntebeskedet den 8 maj valde man alltså inte att göra några förändringar men bankens produktchef Lars Lindmark, påpekade då i en intervju med TT att banken sedan december förra året genomfört totalt fyra räntesänkningar på omkring 30 punkter.

Vi har i den bemärkelsen gått före det här beskedet från Riksbanken i takt med att räntemarknaden prisat in den här sänkningen, sade han då.

Listräntor är bankens ordinarie bolåneräntor och visar utannonserade bolåneräntor, bankerna ska också redovisa snitträntorna för bolån, det vill säga vad kunder fått för någon ränta i genomsnitt. Snitträntan är traditionellt sett rejält under listräntan.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS