News55

Höjda rot- och rutavdrag gynnar välbeställda

rot rut
Regeringens tillfälliga höjda rot- och rutavdrag gynnar höginkomsttagare mest. (Foto: Fotograferna Holmberg/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 30 juli 2024Publicerad: 29 juli 2024

Regeringen har fördubblat maxavdragen för rot och rut, men det är endast höginkomsttagare som kan utnyttja det fullt ut.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Vi har en relativt stor grupp på cirka 1,5 miljoner svenskar som med de nya reglerna har möjlighet att göra större avdrag än tidigare. Men vi kan samtidigt se att de nya reglerna är riktade mot höginkomsttagare. För att kunna maxa avdragen måste man ha en månadsinkomst på minst 58 000 kronor och det har bara 25 procent av befolkningen”, konstaterar Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.

Det var 1 juli som regeringen fördubblade rot-och rutavdragen till totalt 150 000 kronor i stället för 75 000 kronor.

Höjningen är tillfällig och gäller fram till nyår.

Den som vill passa på att maximera köpen av rot- och ruttjänster bör passa på nu. Sommaren är ypperligt för att ta in hantverkare för att till exempel få huset fixat.

Renoveringar är inte gratis

“Ombyggnationer kan bli kostsamma men med de nya reglerna kapas en utökad del av de totala arbetskostnaderna”, säger Stefan Westerberg.

Skattereduktionen för rot- eller rutarbete kan aldrig bli större än vad du betalar i slutlig skatt.

Det betyder att nivåerna på avdragen beror på hur mycket skatt du har betalat in under året, och därmed hur stor inkomsten är.

ANNONS

Den som har en lön på 35 000 kronor per månad får nöja sig med ett maximalt avdrag på knappt 59 000 kronor medan den som har en månadsinkomst på drygt 58 000 kronor kan göra avdrag på 150 000 kronor.

ANNONS
ANNONS