News55

Hushållen tror på högre bostadspriser igen

bopriser
Räntesänkningarna har gett hushållen "vind i seglen" och nu stiger boprisförväntan igen. (Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 09 sep. 2024Publicerad: 09 sep. 2024

“Hushållens boprisförväntningar får återigen vind i seglen efter Riksbankens senaste räntesänkning”, säger SEB:s privatekonom.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

SEB:s boprisindikator för september ökar med 4 enheter i september, från plus 43 till plus 47.

På regional nivå ligger indikatorn mellan plus 41 och plus 59 enheter. Hushållens förväntningar på styrräntan om ett år sjunker med 0,22 procentenheter till 3,10 procent.

Andelen hushåll som planerar att binda sina rörliga bolåneräntor sjunker med 3 enheter från föregående månad till 9 procent.

Andelen som tror på oförändrade priser minskar med 1 enhet från föregående månad till 20 procent.

Boprisindikatorn är skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser.

Indikatorn ligger i denna mätning på plus 47, vilket är en ökning med 4 enheter från förra månaden.

Då kan räntekostnaderna sjunka med flera tusen

SEB:s privatekonom Américo Fernández konstaterar att Riksbankens senaste räntesänkning gett hushållen “vindi seglen” och nu återstår att se om räntesänkningarna ger en ihållande prisuppgång vid sidan av det rekordstora utbudet på bostadsmarknaden, säger han.

ANNONS

På frågan vad hushållen tror om nivån på Riksbankens styrränta om ett år svarar de i genomsnitt att styrräntan kommer att ligga på 3,10 procent.

Det är en minskning med 0,22 procentenheter från föregående månad.

“Hushållen justerar ner sina ränteförväntningar för åttonde månaden i rad, om än fortfarande något högt givet Riksbankens senaste kommunikation om att ytterligare tre sänkningar ligger i korten till hösten. Om dessa blir verklighet kan de tillsammans med tidigare sänkningar innebära dryga tusenlappen i lägre räntekostnader per miljon i bolån för den med rörlig ränta”, säger Américo Fernández.

Läs mer i pressmeddelandet.

Läs även: Läge för bostadsklipp för både säljare och köpare News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS