News55

Läge för bostadsklipp för både säljare och köpare

bostad
Både köpare och säljare har nu fördel på bostadsmarknaden, enligt mäklartopp. (Foto: Pexels)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 06 sep. 2024Publicerad: 06 sep. 2024

Både köpare och säljare har nu fördel på bostadsmarknaden. “Båda parter har incitament att göra slag i sak här och nu”, säger mäklartopp.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Augusti blev förvisso ännu en dyster månad med sjunkande priser på riksnivå för både på villor och lägenheter, men det såldes ändå 11 procent fler bostäder än under samma månad i fjol, enligt färska siffror från Svensk mäklarstatistik.

Priserna på bostadsrätter föll med 0,6 procent i landet. I Stor-Stockholm backade bostadspriserna 1,4 procent, och i centrala Stockholm med 0,4 procent.

I stor-Göteborg var prisnedgången 0,3 procent.

Stort utbud av bostäder

I vissa delar av landet ökade dock priserna. Stor-Malmö hade en uppgång på 1,4 procent, centrala Malmö såg en prisökning på 0,6 procent under månaden och i centrala Göteborg gick bostadspriserna upp med 0,4 procent.

Samtidigt är utbudet på bostadsmarknaden stort när hösten nu närmar sig med stormsteg.

Det här gör att priserna hålls nere, men prisfallet dämpas av ett ökat antal affärer.

Det är bäddat för klippläge både för säljare och köpare, enligt Erik Wikander, vice vd på Svensk fastighetsförmedling.

ANNONS
ANNONS

Bästa läget på länge

“Som säljare ska man inte vänta in eventuella framtida prisökningar, för de kommer inte komma som manna från ovan, och som spekulant så kan man utgå från att priserna inte kommer falla mer, så båda parter har incitament att göra slag i sak här och nu. Bättre läge för båda parter kommer vi inte se på länge”, säger han i ett pressmeddelande.

Prisnedgången oroar honom inte, tvärtom ser han nu en “Thedéen-effekt” med fortsatta räntesänkningar framöver, vilket bidragit till den ökade aktiviteten på marknaden.

Fler förverkligar sin bostadsdröm

I våras drogs många bostadsförsäljningar tillbaka på grund av det höga ränteläget.

“En normalisering av förutsättningarna på bostadsmarknaden är nu inte bara ett ljus i tunneln, utan en faktisk realitet. Raden av gjorda och kommande räntesänkningar, samt låg inflation bäddar för en ny bostadsmarknad”, säger Erik Wikander.

“Efter ytterligare en genomförd räntesänkning i augusti, samt en prognos om troligtvis ytterligare tre under hösten vågar allt fler förverkliga sina bostadsbehov och drömmar”.

Räkna inte med snabba prisökningar

ANNONS

Antalet bostadsaffärer i augusti , jämfört med motsvarande månad förra året, ökar med 20 procent för villa och fritidshus och 8 procent för bostadsrätter, framgår det.

“I augusti har utbudet på bostadsmarknaden ökat till rekordhöga nivåer i flera delar av landet. Riksbanken har samtidigt sänkt styrräntan och öppnar för fler sänkningar under året. Det görs fler transaktioner men samtidigt ser vi att utbudet håller tillbaka prisuppgången. Även om räntesänkningar kan få fler spekulanter att våga köpa bostad, så kommer en snabb prisökningstakt att hållas tillbaka till följd av det höga utbudet”, säger Andreas Moritz, vd på Skandiamäklarna, i en kommentar.

Missa inte: Planerade sin pension – blev blåst på egendomen News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS