News55

Mirakelspray håller damm borta – här är receptet

damm
För den som vill hålla hemmet fräscht utan att storstäda, så kan mirakelspray fungera bra. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 10 sep. 2024Publicerad: 14 sep. 2024

När receptet på rengöringsspray delades på sociala medier blev det snabbt en favorit – sprayen fungerar bra för all slags rengöring.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sprayen håller effektivt damm borta, vilket innebär att du slipper dammtorka så ofta. Perfekt för den som inte älskar städning, men som vill hålla hemmet fräscht, rekommenderar Hemmets Journal.

Recept på mirakelspray

  • 4 ¾ dl vatten
  • 4 msk vinäger
  • Några droppar olivolja
  • Valfritt: ett par droppar eterisk olja för en härlig doft

Gör så här: Blanda alla ingredienser i en sprayflaska och skaka lätt. Spraya på ytorna och torka av med en mikrofiberduk för en dammfri finish.

Det är viktigt att byta filter i dammsugaren
Det är viktigt att byta filter i dammsugaren för att den inte ska tappa effekt eller dammet blåsas tillbaka i rummet. (Foto: Pexels)
ANNONS

Tre perfekta tips mot damm

Byt filter i dammsugaren regelbundet: Om filtret blir igenslammat kan inte dammet fångas upp och det kan till och med blåsas tillbaka ut i rummet igen.

Rengör textilier: Textilier såsom stora mattor, soffkuddar och långa gardiner är riktiga dammsamlare. Även om du dammtorkar ofta blir det snabbt dammigt igen eftersom textilierna inte bara samlar på sig damm; de sprider också runt dammet, enligt Hemmets Journal.

ANNONS

Lägg undan dammvippan: Dammvippan är ett uselt städredskap eftersom den också sprider runt damm i stället för att samla in det. Inte alls bra för allergiker.

Ett allmänt råd är att inte förvara grönsaker och äpplen tillsammans. Man ska även tänka på att kylskåpet är uppdelat i temperaturzoner när man fyller på med nya produkter. (Foto: Pexels)

Lika viktigt att hålla rent i köket

När man städar ett hem är det lika viktigt att hålla rent som det är att få bort damm. Köksregionen och badrummet är de områden som man vill hålla så fräscha som möjligt, speciellt som det lätt ansamlas bakterier.

Kylskåpet är av högsta prioritet och det bör alltid vara fräscht. Här är ett tips som News 55 skrivit om tidigare. Det är visserligen lite udda, men sägs hjälpa mot ofräsch lukt som kan bildas i gamla kylskåp.

En grundförutsättning är att hålla kylskåpet rent från grunden, bland annat genom att hålla reda på vilka livsmedel som förvaras och hur länge. Som regel är det alltid kvarglömd mat som skapar ofräscha kylskåp med dålig lukt.

Undvik att livsmedel ruttnar

I en tidigare artikel delar News 55 några tips som hjälper dig att motverka såväl som kvarglömd mat som blir dålig.

ANNONS

Ett allmänt råd är att inte ska förvara grönsaker och äpplen tillsammans. Det är även bra att tänka på att kylskåpet är uppdelat i temperaturzoner när du fyller på med nya produkter så att du placerar olika livsmedel i rätt temperatur.

Kylskåpets temperaturzoner påverkar nämligen hållbarheten. Den nedre hyllan som är kallast är en bra plats för animaliska färskvaror: rått kött, fisk, fågel och mejeriprodukter. 

Läs också:

Husmorsknep tar bort stanken i kylskåpet

Organisera kylskåpet bättre – minska matsvinn

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS