News55

Nya metoden: Städa snabbare hemma

Artikelbild
Vissa enkla knep gör städningen lätt. Foto: Unsplash
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 03 juli 2023

Ibland kan det kännas överväldigande att hålla ordning hemma. Men nu presenteras en ny metod kring detta.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Metoden 80/20 är en vedertagen produktivitetsmetod, som syftar till att få så mycket gjort som möjligt, med minimal ansträngning. 80 procent av resultatet ska komma från 20 procent av ansträngningen, något som också kallas Pareto-principen, skriver Femina.

Det nya är att applicera denna metod även när det kommer till att hålla ordning i hemmet. Det kan vara ett sätt att få ordning på det värsta stöket, utan att lägga ner överdrivet mycket energi.

  • Den som vill få hemmet att se bättre ut, men inte har tid att städa kan göra klokt i att börja med att plocka upp allt som inte hör hemma på golvet och som ger ett skräpigt intryck, till exempel kläder och andra prylar.
  • Något som kan göra stor skillnad på hur ett rent hem känns är att inte ha belamrade ytor, som köksbord, soffbord eller diskbänk fulla med saker. Så ett tips är att städa bort saker från överfulla ytor.
  • En bäddad säng gör genast att sovrummet får ett lyft och det känns fräschare.
  • Rätta till föremål som inte står eller hänger rakt. Tavlor som hänger rakt och pappershögar som ligger prydligt ger intryck av mer ordning.
  • Är det något som ska prioriteras när det kommer till städning, och som ger stor skillnad för allmänna intrycket, är dammsugning. Att få bort dammtussar, hår, matsmulor och skräp gör mycket.
  • Smutsiga speglar och glasytor gör att ett hem kan se smutsigare ut än vad det är. Att till exempel rengöra hallspegeln, en glasdörr eller ett soffbord kan ge ett stort lyft.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS