News55

Så håller du hemmet fritt från bakterier och virus

bakterier
Håll koll på bakterier och virus som ansamlas i ditt hem. (Foto: Pixabay)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 26 okt. 2024Publicerad: 27 okt. 2024

Låt inte bakterier och virus invadera ditt hem. De flesta är inte medvetna om att det finns platser i hemmet där virus speciellt frodas. Kolla här!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Amerikanska forskare i mikrobiologi har undersökt variationen av virus i badrum, och det är två platser som sticker ut extra mycket, skriver Femina.

“Antalet virus vi hittade är helt galet. Vi hittade många virus som vi aldrig har sett tidigare”, berättar Erica Hartmann, forskare vid McCormick School of Engineering.

Tandborsten bakteriehärd

Enligt en ny studie, är det tandborstar och duschmunstycken som sticker ut. Eftersom tandborsten i vanliga fall används två till tre gånger dagligen i våra munnar, blir den en naturlig bakteriehärd.

Stickprover från 92 duschmunstycken och 34 tandborstar avslöjade runt 600 olika virustyper. Med förvåning upptäckte forskarna dessutom att virustyper varierade från borste till borste, och samma gällde munstycken.

Städrutiner
Det är inte alltid lätt att komma i gång med städning, men får du in en rutin blir det enklare. (Foto: Pixabay)
ANNONS

Lugnande nyhet

Den lugnande nyheten är att de virus som hittades inte är farliga. Snarare tvärtom – de attackerar bakterier. Dock är det bra att inte låta virushärdar växa okontrollerat – då ansamlas de snabbt.

ANNONS

Rådet är att byta tandborste regelbundet, minst ett par gånger i månaden, och att rengöra duschmunstycket med jämna mellanrum.

Håll gärna ytor intakta från smuts i kök och badrum, men i en rimlig nivå som passar dig.

Håll rent i kylskåpet

Det kanske man inte kan tro, men enligt Leva och Bo:s bakterie- och städexperten Marie-Louise Danielsson, så är det så. Helst bör man rengöra kylskåpet varje månad, och göra minst en storstädning varje kvartal då man diskar matboxar och torkar av hela kylskåpet med rengöringsmedel.

Det är också bra att hålla koll på vilka livsmedel som förvaras i kylskåpet. Animaliska produkter ska lagras i svalare temperatur än andra livsmedel, och så vidare.

Dessutom minskar matsvinn om du håller reda på var du bevarar eventuella matrester så att de äts i tid.

Fel temperatur i kylskåpet leder också till att mat måste slängas. En studie från Australien visar att hushåll ofta har för varmt eller för kallt i kylskåpet och slänger över 140 000 ton kött per år. 

Lyckas bra med städningen
Om du håller efter på de platser som man vanligtvis tänker minst på, då lyckas du bra med din städning. (Foto: Pixabay)
ANNONS

Dolda skrymslen

Det finns alltid saker man inte tänker på. Kylskåpet är den plats det är viktigast att hålla ren

Överflödigt vatten som bildas i kylskåp hamnar i en avrinningsskål som ofta sitter på baksidan. Det är bra att göra rent avrinningsskålen regelbundet. Täpps den till ansamlas vatten och bildar isfläckar, vilket förstör grönsaker och frukt.

Det är också viktigt att hålla rent under och bakom kylskåpet, men det behöver inte göras lika ofta, kanske ett par gånger per år.

Läs också:

Organisera kylskåpet bättre – minska matsvinn

Misstaget många gör med kylskåpet – gör du det?

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS